Цени на суровото мляко в ЕС – м. юни

5

И през юни отново ниски изкупни цени на суровото мляко в Европа.

  • –  Както е видно от последното проучване на цените от Асоциацията на холандски фермери.

През юни 2016 год.  цените на суровото мляко в ЕС са намалели, обаче спадът не е толкова голям, като в предходните месеци. Водещи европейски мандри плащат на своите доставчици  средно по  25.14 евро  цента на килограм сурово мляко, което е по-малко с 0,18 евро  цента, отколкото през май .

В сравнение с предходната година, спадът е 5 евро цента, или почти 17%. Това е средната цена на 15 основни млекопреработватели в Северна и Централна Европа за стандартно мляко с 4,2% масленост и 3,4% протеин и годишна доставка от  500 000 кг.

От началото 1999 г., когато започва сравняването на цените на млякото, досега процентът на усвояване никога не е бил толкова нисък, както  през месец юни тази година.

Повечето мандри от  тази статистика не са намалили  цените,  и през месец юни те остават непроменени. Само  при Arla в Дания (-1.3 цента), DOC  в Холандия (-1.0 ) и водещата немска  млечната компания ДМК (-1.0 )  имат  намаление.

Изплатено на доставчиците през юни 2016 г

Granarolo (Италия): 36.35 цента / кг мляко

Danone (Франция): 31.14 цента / кг мляко

Sodiaal (Франция): 28.96 цента / кг мляко

Lactalis (Франция): 27.75 цента / кг мляко

Arla Foods DK (Дания): 24.54 цента / кг мляко

FrieslandCampina (Холандия): 24.24 цента / кг мляко

Dairy Crest (UK): 23.30 цента / кг мляко

Kerry Агробизнес (Ирландия): 22.93 цента / кг мляко

Мюлер (Германия): 22.66 цента / кг мляко

Dairygold (Ирландия): 22.65 цента / кг мляко

Milcobel (Белгия): 22.27 цента / кг мляко

Glanbia (Ирландия): 21.00 цента / кг мляко

DOC Chesse (Холандия): 20.25 цента / кг мляко

ДМК (Германия): 20.24 цента / кг мляко

Европейската комисия публикува и средната цена на изкупеното сурово мляко от производителите през  юни 2016 г на територията на Съюза, и тя е  25.81  евро цента / кг (на базата на мляко с масленост 4,2  и съдържание на протеин 3,4 ).

За месец юли, от Комисията по земеделие към  ЕС   очаква  намаляване на цените на млякото  до 25.54  евро цента. Според Комисията, доставките на мляко все още  в Европейския съюз през май 2016 са по-високи с 0.8% спрямо предходната година. От януари до май тази година, сурово мляко  в ЕС е  с 4.5% повече от произведеното през същия период на 2015. Асоциация на холандските млекопроизводители

Свали файла от тук – месечните цени на суровото краве мляко в ЕС (Европейска обсерватория на пазара на мляко)

© 2016 Всички права запазени. Корекции по материала и публикуването му от чуждо име – се наказва по реда установен от ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА!Позоваването на Говедовъд.ЕЮ е задължително!

5 КОМЕНТАРИ

  1. Определено изкупните цени за суровото мляко са изключително ниски. Независимо,че България е един от най-малките производители на мляко в Европа, като член на ЕС тя също се влияе от пазара в общността. за съжаление ние не бяхме готови да посрещнем това дълготрайно падане и задържане на цените и вероятно ще бъдем свидетели на доста фалити на говедовъдни ферми.

  2. Отговаряте на този човек “за съжаление” . Първо качвате някаква таблица за цените на млякото по света и не качвате какви са цените намлякото ПО РЕГИОНИ В БЪЛГАРИЯ А СТЕ НАЦИОНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ.Това което показвате само потвърждава колко сте национално представени и загрижани за отрасъла. Сега отваряте нов сайт но няма форум по проблемите.

  3. до г-н Малджански- товая ,че сме Национален съюз не означава,че сме национална статистическа служба. Публикуваме само материали от официален източник. Ако Вие разполагате с официална информация за цените на суровото мляко по региони ще бъде веднага качена в сайта. Под всеки публикуван материал в сайта има място за коментари, така че се възползвайте. Сайта е създаден да помага на говедовъдите в голямата криза в която се намира отрасъла, така че всяко едно позитивно предложение ще бъде публикувано.

  4. Цените никак не са ниски .По тази логика при нас цената трябва да е лев.в държавите със свръх производство са ниски при нас има недостиг

ОСТАВИ КОМЕНТАР