Новости на млечния пазар

0

Сътрудника от  държавния аграрен университет в Оренгбург –  Ленар Нигматов е изобретил така наречената прахосмукачка за крави.Предназначение то и е за увеличаване на производството и качеството на млякото.

По време на форума, “млади фермери”,  бе представен проектът, и същият  получи най-много точки и изобретателя бе награден с 300 000 хил.рубли.

“В рамките на подготовката, на изобретението ние имахме впредвид възможността за повишаване  качеството на млякото.  Основният ни  принципа бе – “от мръсни крави не може да се получи добро мляко”. Оказа се, че в момента на пазара за тоалета на  кравите се предлагат конвенционални четки, използвани от преди няколко десетилетия. Ние изобретихме преносимо устройство за механично почистване на кожата на едрия рогат добитък. То е проектиран в две версии: едната във формата на прахосмукачка, а  другата – под формата на въртяща се четка, като мръсотията от козината на животното попада в специален колектор за прах.  Настоящото изобретение може също така да изпълнява мокра обработка на тялото на добитъка, включително  с добавени лекарства и антипаразитни средства. Очаква се, че при  редовно почистване тялото на животните,  добиваното количество мляко може да се увеличи с 7-10%,   и  намали  бактериалният фон. За нашата страна, това е един много спешен проблем. Качеството на млякото на нашите  производители е по-ниска от това на чуждестранните. Поради това, тези устройства могат да имат много добър ефект”- каза изобретателя Нигматов.

Ученият  планира да похарчи наградата за набавяне на необходимата документация и започне подготовката за производството на двата прототипа, които ще бъдат предложени на местните фермери за проба.

Новости от руската преса

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР