Румъния – Потреблението се е увеличило с 11,7%

0

Потреблението на стоки в Румъния е нараснало през юли тази година с 11,7% в сравнение със същия период на миналата година. Това обаче е най-малкия напредък през последните 11 месеца.

Консумирането на храни, продължава агресивното си увеличение  и е знак, че мерките за фискална релаксация, които последваха от миналата година и увеличението на заплатите  поддържат „апетита” на потребителите. Търговците на пазара, обаче  твърдят, че растежът може да се обясни повече с купуването на по-скъпи и разнообразни продукти, а не с увеличение на обема.

ДДС върху храните е намален от 1 юни 2015 от 24% на 9%, и в резултат на това потреблението е увеличено с малко над 20%, с темпа напомнящ  годините на бума.  Продажбите на храни са тези, които се увеличиха   за миналата година, така че в края на 2015 г. имаме  увеличава с почти 9%, и хранителният бизнес става първа цигулка на икономиката на Румъния.

 През юли потребление като цяло се увеличи  брутно с 11,7% – а продажби на хранителни стоки с 9,9% , а всичко друго с 13.4% . Продажбите на горива са също на  плюс с 11,5%. На европейско равнище Румъния е на първо място в растежа на потреблението през юли, заедно с Люксембург и Литва.

Автор: Dairy Magazin

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here