Наредба 13 за селекцията на живота от вида “говеда” и “биволи”

9

     Говедовъд.ею ще Ви запознава последователно с всички нормативни документи имащи отношение към говедовъдството.

      Представяме Ви НАРЕДБА№13 ОТ 2 АВГУСТ 2007 год. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО СЕЛЕКЦИЯ, РЕПРОДУКЦИЯ И ТЪРГОВИЯ С ЧИСТОПОРОДНИ ЖИВОТНИ ОТ ВИДА “ГОВЕДА” И “БИВОЛИ”.  Издадена от Министерството на земеделието и продоволствието  Обн.ДВ.бр.66 от 14 август 2007год.

      Самата година на издаване показва, че наредбата е на доста години и  наложително трябва да се направят промени. Това вероятно ще стане след промените в Закона за животновъдството, за което вече има и сформирана работна група. Всъщност , след приемането на 08.06.2016г от ЕС Регламент 2016/1012 за зоотехническите и генеалогични условия за търговия и внос в Съюза на разплодни животни и зародишни продукти от тях , промените в настоящата Наредба13 ще бъдат факт.

По важните точки от Наредбата са :

С тази наредба се уреждат:

1. Контролът на продуктивните качества и признаци, обект на селекция, и определянето на развъдната стойност на чистопородни животни от вида”говеда”и “биволи”,наричани по-нататък”животните”;

Чл.2. (1) Селекция и репродукция с животните се извършва от развъдни организации и от ИАСРЖ .

Чл.4 Контролът на продуктивните качества и признаци, обект на селекция, включва следните зоотехнически показатели:

 1.Млечна продуктивност;

 1. Месна продуктивност;
 2. Репродуктивни качества;
 3. Екстериор;

(2)Методите за извършване на контрола са:

 1. Преценка по произход;
 2. Преценка по собствена продуктивност на животното;
 3. Преценка по продуктивност на потомството;

Чл.8. (1) Контролът на репродуктивните качества на животните се извършва в развъдни ферми и стопанства и включва:

 1. Заплодяемост;
 2. Лекота на отелване;
 3. Междуотелен (калвинг) период;
 4. Продължителност на продуктивния живот и възраст на бракуване;

Чл.20. (1) Родословната книга се води от организациите . В родословната книга се вписват чистопородните  разплодни  животни, за да се удостоверят произходът, продуктивността и генетичната им стойност.  Критериите за вписване в родословната книга на чистопородните разплодни  животни са:

 1. Наличие на идентификация съгласно Регламент 1760/2000/ ЕС;
 2. Доказан произход;
 3. Данни за продуктивността;
 4. Определена развъдна стойност.

Чл. 23. (1) Развъдната организация не може да откаже вписването в родословната книга на чистопородни разплодни животни, ако те произхождат от друга  държава – членка на ЕС, при условие, че животните отговарят на изискванията за  вписване в родословната книга.

Пълният текст на Наредбата може да видите в прикачения файл: – НАРЕДБА-13 ОТ 2007 г за условията и реда по селекцията на чистопородни животни

9 КОМЕНТАРИ

 1. Много досадни термини се четат Наредбата: например не се правят екстериорни измерения, а оценка по тип и телосложение, има си системи за оценка -дали е млечен, месен или комбиниран тип и т.н. , оценката на капацитета, млечните органи и пр. Доста неграмотно написано, още повече, че се отнася за селекция. Чл.4 /2/ това е ОЦЕНКА НА РАЗВЪДНАТА СТОЙНОСТ, а не “Методи за извършване на контрола”. Ако някой не знае елементарни генетически и селекционни термини, да вземе да прочете някои от учебниците…

 2. Не си трайте а си кажете ,ЧЕ СЕЛЕКЦИОНЕР №1 В.НИКОЛОВ Е НЕГРАМОТЕН.ВИЕ ЛИЧНО МУ СЕ СЛАГАХТЕ ЗА ДА СИ НАПРАВИТЕ АСОЦИАЦИЙКА И ДА ЛАПАТЕ ПАРИ СЕГА СТЕ НЕДОВОЛНИ.ЗАЩО? ЗАЩО НЕ Е РЕАГИРАХТЕ ТОГАВА КОГАТО МАЕХТЕ СИСТЕМАТА И ЛЪЖЕХТЕ ,ЧЕ ПРАВИТЕ НЯКАКВА СЕЛЕКЦИЯ.ДА! ЗНАМ!! ЗАЩОТО СИ ДЕЛКАХТЕ С НЕГО ПАРИТЕ И ТОВА ВИ НОСЕШЕ НЯКЯКВИ СРЕДСТВА КОИТО НЕ ГИ ЗАСЛУЖАВАХТЕ. Него карайте да чете сега когато е забъркал всичките тези ЛАЙНА.

 3. Национална Асоциация По Биволовъдство-Шумен Г-н Малджански, проф.Николов когато стана изп.директор, Асоциациата, ако става въпрос за тази, на която аз /Ц.Пеева/ съм Председател, беше регистрирана. Много жлъч има в това което пишете. Вие наясно ли сте какво вършим, посетили ли сте поне една ферма с биволи, за да хвърляте наляво и на дясно тези думи. Защо не стояхте в науката ???? Не зная с какво се занимавате, дано там където сте, да са доволни от вас. А що се отнася до това, какво е достигнато в селекцията, едва ли Вие сте човекът, който да дава оценки.

 4. Цонке много съм наясно какво се прави и така че не ми се прави на интересна защото това не е селекция а начин за прибиране не едни пари от които вие председателите на развъди асоциаций прибирате повече от 80% .Можеш да баламосваш разни малоумници ,че вършите нещо но мен няма как да ме заблудите.Това ,че се пишат някакви млечни проби ИЗМИСЛЕНИ не е селекция и ти много добре го знаеш но така ти изнася защото прибираш 80% от парите и за хората никаква файда.Жалко за онзи велик българин дето с такава голяма любов създаде тази порода БАЙ ДОБРИ ПОЛИХРОНОВ, за да можете вие да лапате до като сте живи от неговото дело.Ти и онзи търговец А.Алексиев сте най -големите виновници да стигнем до това положение на мижавите 8500 животни.Това с какво се занимавам не е твоя работа но следя всичко което правите и рано или късно ще носите някаква отговорност за това ,и този ден ще е доста скоро в това бъдете сигорни.Аз за разлика от вас еждневно посещавам ферми и контактувам с фермери както и пиша по техните проблеми за разлика от вас.Явно вие сте доволна от паричките които си делкате с В.Николов за да имитирате някяква дейност, и да им издавате удостоверения за да вземат някакви пари ,но за това ,че не правите нищо вие пак им вземате пари за този фалшив произход които водите.Само не ми отваряйте устата защото знам всичките ви лъжи и фалшиви племенни книги ,както и цялата ви ТАВАННА СЕЛЕКЦИЯ ДЕТО ВОДИТЕ И МНОГО СКОРО ЩЕ ГО ПОКАЖА НА ВСИЧКИ ДА ГО ВИДЯТ.

 5. г-н Малджански сайта говедовъд.ею няма нищо общо с някоя асоциация. НСГБ е самостоятелна организация, не получава субсидии, помощи и дарения

 6. Я да махнат субсидиите , един член няма да остане в асоциациите. Ха на бас! Селекционер няма да пуснат в фермите . Туй с млечните контроли е пълен т_шак , да могат лаболаториите да лапат парички и да има някаква работа за селекционерите , която да се вижда от фермерите. Я някой да ти каже кравата Х колко масло и протеин е дала за лактацията . И дали това е вярно ? Даже и реално да ги правят тези контроли , какво ще се постигне с тази информация, която се събира ? Екстериорна оценка , какво ще постигнеш като я направиш ? Ще си купиш семенна течност от ИАСРЖ ? Егати и умрялата стуктура , сянка от времето на комунизма . Цокат парички и хранят своите подизпълнители развъдните асоциации. Държават им дава по 30 лева на крава , фермерите по 20 лева – общо 50 лева – какво правят ? Как помагат на фермерите ?

 7. г-н Малджански сайта говедовъд.ею няма нищо общо с някоя асоциация.
  НСГБ е самостоятелна организация, не получава субсидии, помощи и дарения

 8. ЖАЛКО,ЧЕ ЛИПСВАТ или са много малко професионалисти те в бранша ,като теб.Тези хора имат само комерсиални цели.

 9. Тошо това да ги има професионалистите и хората които разбира от производство зависи само от вас бе брат.Правим си една истинска браншова организация без полковници, Б.Синапивци и Зоровци и всичко си идва на място .Тъжното е ,че вие не искате сами да си решавате съдбините,а искате да ви командват калинките и каличовците и да ви обслужват админисративно.Ето при този начин на управление си заминаха 500 хиляди животновъди и тази ликвидация няма да спре защото тези хишници трябва да се хранят.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here