ГОВЕДОВЪДНИ НОВИНИ – УИКЕНД 11

0
МЕКСИКО: Годишното производство на говеждо месо в страната е в рамките на 1.8 милиона тона и износ от 161 000 т, но има възможност тази цифра да бъде увеличена с 270 000 т. Русия води преговори за закупуването на 300 000 т. говеждо.  От декември 2012 г в Русия е ограничен вноса на месо от Бразилия, Мексико, Канада и САЩ поради наличието на забранения  стимулант – ractopamine , който се използват за изграждането на мускулната маса на животните. Тази добавка е забранена в 160 страни в света , включително и от страните на ЕС.
ИРЛАНДИЯ:  Във връзка с появили се научни публикации, че  ежедневната консумация на сирене може да доведе до сърдечни заболявания, учени от University College Dublin изследвали ефектите на млечни продукти върху здравето на 1500 доброволци. Възрастта на хората, които са участвали в експеримента, е варирала от 18 до 90 години, и всичките доброволци са преминали през различни тестове. Установено е, че консумацията на сирене не е свързано с увеличаване на процента на телесните мазнини, както и повишени нива на “лош” холестерол. Резултатите от това проучване са допълнително доказателство, че сиренето не влияе на нивото на холестерола поради своите полезни хранителни вещества. Нещо повече, отказът от консумация на млечни продукти увеличава вероятността от сериозни заболявания.
ИРЛАНДИЯ: На проведения  търг за бракувани крави в Листуел , фермерите са направили добри пари. Много интересно е било около манежа в който са изкарвани кравите, даваните оферти и удара на чукчето. По-тежките крави са били продадени за повече от € 800. Най-високата цена по време на търга  за  черно-белите бракувани крави е получила крава с тегло 800 кг и е продадена за € 1,150 (€ 1,43 / кг). Всички крави над 550 кг бяха продадени за повече от € 800. Крави с тегло по-малко от 500 кг, са  получили между € 500 и € 600.
ГРУЗИЯ: От 21 до 25 май в град Батуми ще се проведе  IX Млечна Олимпиада под мотото “Мляко нов свят”. Повече от 100 участници в събитието до момента са заявили своето участие. По време на срещата на върха ще се  обсъдят възможностите за реконструкция и развитие на търговските отношения в страните от пазара на мляко на Евразийския континент, създаването на нови и укрепване на съществуващи отношения с оглед на променящата се глобална икономическа и политическа ситуация.
БРАЗИЛИЯ: Голям скандал се разразява  в Бразилия, след като полицията и други държавни агенции нахлули в 30 фирми за преработка на месо, обвинявайки ги в продажба на негодни продукти и подкупване на длъжностни лица, за да го направят. Около 1 000 полицията са били използвани в операцията и са обискирани над 200 обекта. Три месопреработвателни предприятия са били закрити, разследвания се провеждат в още 20. Предмет на разследването  са преработка на развалено месо и износ на продукти със следи от салмонела. Полицията твърди, че практиките са били  за период от няколко години.  Следователите твърдят, че някои мениджъри са подкупвали здравните инспектори и политици, за да се получат държавни сертификати за развалените продукти.
КАНАДА: Кравата Akcent-P Oceanbrae Fawn  EX-94 от породата Shorthorn е поставила нов за порода рекорд за производство на мазнини за една лактация в Канада. В петата си 305-дневна лактация Akcent-P е произвела 807 кг на мазнини, като засенчва предишния си рекорд от 707 килограм мазнини, произведени  през 2014 г. Akcent-P е обявена за канадската крава на годината с получени за 305 дни 10 789 кг мляко с 807 кг мазнини и 378 кг. протеин, съответно 7.5% мв и 3.5% протеин.

Виетнам: Госпожа Тхай Хуонг влиза в списъка на 50-те най-влиятелни азиатски жени. През 1994 год.  тя основава една от първите частни банки във Виетнам, която в момента е включена в списъка на най-големите кредитни организации в страната. През 2009 г. VT Group, ръководена от г-жа Тхай Хуонг, взема решение да инвестира в млечния бизнес. След 5 години, групата заема повече от 30% от виетнамския пазар за мляко. В момента имат над 140 магазина в 32 града във Виетнам.

 
 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here