Най-използваните бици в Германия през 2016 г

0

Немската асоциация на говедовъдите публикува най-използваните бици в Германия и разпределението на използвания семенен материал за първи осеменявания по породи. Ние вече публикувахме материала

Успех на немската генетика през 2016 год

В таблицата за използваните бици по породи за първи осеменявания, прави голямото впечатление намаляването на осеменените крави/от млечно направление /, в сравнение с 2015 г – 5.2% – става дума за използване  на 200 000 бр дози по-малко. Най-голямо е намалението при Джерсей – 13.8% и най-малко при Симентал – 3%.

При месодайните породи обаче нещата са коренно различни. Имаме увеличение с 29.8%, като интереса към белгийско синьо е най-голям  + 42.5%. Намаление имаме при Шароле, Херефорд, Galloway и Sonstige.

Обща за всички породи е  намалението при първите осеменявания е – 3-6% или над 150 000, което специално за Германия си е един голям процент и ще има работа за техните анализатори да разберат на какво се дължи това. Ние можем само да предполагаме, че причините са намаление броя на отглежданите крави в сектор мляко, за сметка на тези в месодайното направление, /нормално е след ниските цени на млякото, големите изисквания към млекопроизводителите да започне преструктуриране, използването на генетичната оценка на женските животни,  сексираната семенна течност и др. фактори.

В таблицата за най-използваните бици през 2016 г. първи е –  Humpert*TA от породата Симентал с 31 941 бр осеменявания, на второ място се нарежда Холщайн бика Snow с 27 782 осеменявания и на трето място е Ред Холщайн – Matisse Red с 15 163 осеменявания.

Говдовъд.ею

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР