Първи търг за Абердийн Ангъс в Румъния 2017

1

На 7 и 8 Април 2017г. в Клуж- Напока, съседна Румъния, в рамките на едно от най-големите селскостопански изложения в страната Agraria 2017 се проведе голям форум на румънската асоциация на Абердийн Ангъс под мотото „Ангъс, тайната на успешният бизнес”. Изложението премина с огромен успех, като по данни на организаторите посетителите бяха над 600 000 души. В рамките на изложението бе организиран първия по рода си търг на животни от породите Абърдийн Ангъс и Симентал родени и отгледани от румънски фермери. Началото беше дадено с тържествена реч от Министъра на земеделието и селските райони на Румъния. Шоуто започна с парад на говеда като бяха представени над 40 животни от породата Абърдийн Ангъс.

Животните бяха разделени на две категории:

женски – подрастващи женски телета от 10 до 12 месечна възраст и бременни юници;
мъжки – млади бици пред включването им за разплод до 18 месеца и зрели разплодници;

 

Парада бе посрещнат с огромен интерес от страна на зрителите. Наградените животни обраха овациите и възхищението на всички присъстващи. Това нажежи атмосферата и подгря участниците за следващият ден, когато бе проведен първият по рода търга на животни участващи в парада. Присъстващите на търга бяха над 500 човека, а записалите се за участие в него над 80 румънски фермери. За някои от животните се стигна до ожесточено наддаване, като най-високата цена стигна до 6800 евро.

След закриването на търга, организаторите се бяха подготвили за едно уникално кулинарно шоу и дегустация на Ангъс месо. Двете организации на Абърдийн Ангъс в Румъния са си подали ръка и работят в отношение на флеърплей с цел просперитета на фермерите и са поели тежката задача да развиват този сектор.

Изложението в Клуж-Напока, бе посетено от голяма българска група фермери отглеждащи животни от породата Абърдийн Ангъс в България и от представители на Националната асоциация за месодайно говедовъдство. Всички посетители на изложението бяха възхитени от организацията и професионализма, с които бе проведено Ангус шоуто и първият търг за животни. Посещението на групата от България бе съпроводено и с културна програма в едни от най-красивите градове в бившата столица на Трансилвания Клуж-Напока и Сибиу. Интереса на нашите представители беше изключително голям и на следващият ден бе организирано посещение на най-голямата репродуктивна ангъс ферма в Европа собственост на Karpaten Meat /6500 броя говеда, от които 4200 репродуктивно стадо/.

Така завърши посещението на това невероятно Ангъс шоу в нашата съседка Румъния. Представен ни бе един невероятно добър пример, от които всички ние можем да извлечем дълбоки поуки. Всички участници си пожелаха да видят такова представяне и организация на високо ниво и в България.

 Платен репортаж

1 КОМЕНТАР

  1. Породата в България си има име и то е Абердин Ангус. Все пак това е сайт за говедовъди и е редно да го знаете. Аман от поназнайващи английски език.

ОСТАВИ КОМЕНТАР