Говедовъдите на България ви казват: Добре дошъл г-н Министър Порожанов

2

След близо пет месеца вече си имаме истински министър на МЗХГ.
Г-н Румен Порожанов е новия министър на земеделието. Човек без титли и степени, но минал през „кръстословиците” на министерството на финансите, „лабиринтите” на министерството на земеделието и през „ада” на ДФЗ.
Щом е издържал това и сега се нагърбва да оглави МЗХГ означава само едно – стягайте се чиновници работата идва.
Надяваме се също г-н министъра да сформира добър екип, който да изпълни това, за което г-н Порожанов каза на входа на министерството
„Надявам се в една малко по-средносрочна перспектива да можем да се преборим с теми, които се отлагат с години“,
Министърът добави, че трябва да се работи и по по-краткосрочни теми, които са актуални в момента, за да може да бъдат решени бързо, практично и ефективно.
Именно екипа ще решава тези въпроси, защото министъра ще бъде ангажиран в началото най-вече с новата ОСП и председателството на Съвета на ЕС. Тук той ще хвърли много сили и дано след приключването с това да не му мине мерака за работа както става почти винаги. Все пак дебатът за националните приоритети за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) и българското председателство на Съвета на Европа са най-важните задачи, които им предстоят за решаване от министъра, защото, новата ОСП е жизнено важна за нашия земеделски сектор. И както казва министъра – „земеделието е една от водещите икономически отрасли в държавата“.
По отношение на сектор животновъдство предстой решаването на много проблеми. Като се започне от Наредби, Закони, Заповеди, Схеми и незнам още какво и се стигне до най-важното – производството на животинска продукция. Нали затова се прави всичко това – ОСП, подпомагане, субсидии и още……”чували с пари” както каза скоро един наш фермер. Така че, една „кермидка” да се мръдне ще се види, защото по отношение на производството сме на дъното- 3750 кг ср. млечност от крава и малко над 500 хил.т производство на мляко, жалките 30 хил.т мляко от кози, овце, биволи и магарета.
Вторият важен въпрос е да се съхранят българските говедовъди. Останали са 10 хиляди човека и ние си ги унищожаваме както си искаме. Дори скоро имаше съвет от чиновник към фермерите да намалят кравите си под девет за да изпълнели някаква наредба. Хората пари дават фермерите да увеличат броя на отглежданите животни, ние ги караме да ги намалят. Трябва да ги запазим тези хора г-н Министър в противен случай по селата ще остане някой и друг фермер, заобиколен от клатещи се крави, кучета и говежди лайна, както се изрази пак един наш фермер. Ние знаем, че г-н Министъра има опит в работата на браншовиците и няма да се подаде на натиск и позволи да му се качат на главата , но оправете и тази ситуация.
Как ще се разделите на две на 18 май, когато се провежда дебат за ОСП с международно участие и в Пловдив и в Стара Загора. Ами ние не сме почнали дебата и вече сме на две. В края на процеса вероятно 22.
И последно г-н Министър, имайте информация за болките и исканията на говедовъдите. Нека вашите служители, които ходят по места, да могат да вземат решения или в най-кратък срок да се вземе такова. Харчене на пари е само идването на чиновник до село, много приказки, много обещания и до тук. Обърнете повече внимание на говедовъдството – то си заминава през кланниците. Няма как да бъде спасено, ако няма една стратегия във времето, макар че сте прав, най-напред да запушим малките дупки. Говедовъдството не случайно е наречено „тежката артилерия” на животновъдството – много пари, много специалисти, денонощна работа във фермите, несигурни пазари, липса на работна ръка, проблеми с ветеринарното обслужване, страхотен административен натиск /изсипващ се по-рано върху 50 000 фермери в говедовъдството сега на 10 000/. Нека да направим всички заедно, както скоро един фермер каза – аз искам да съм фермер и отглеждам животни. Нека да направим така, когато животновъдните медии пишат нещо професионално да го четат хиляди и има десетки въпроси и мнения. Сега е точно обратното, ние научихме нашите фермери да работят повече с молива и всички материали свързани с фондовете имат огромен брой прочитания и коментарии. С молив в ръка не се произвежда мляко.
Господин Министър, нека всички заедно от говедовъдния бранш да счупим този „молив”, колкото и дебел да е той и нашите фермери освен да мислят как да произведат повече продукция и да живеят много добре , да не хвърлят излишна енергия и нерви, да не се налага да им четем антистресови лекции.

Пожелаваме Ви, успех по найстина „трудния” път по който тръгвате.

В тази връзка поздравления за мъжеството.

Чрез Говедовъд.ею – Национален съюз на говедовъдите в България

2 КОМЕНТАРИ

  1. Боже, вие на молба сте го ударили. Да , г-н Поружанов е с опит и затова сега се молите. А само преди един месец вдигахте стачка и ревяхте озверели и искахте веднага да се решат трупаните от години проблеми.Колко сте жалки.Затова ще тънете в мизерия и неграмотност. Давате примери с животновъди от др. страни .Но за разлика от вас те уважават своята наука,а вие хулите и не признавате учените. Майка ми ни отгледа с една козичка , 5 кокошки , 5 заека, градинка с домати и др.зеленчуци.Винаги имахме храна , без да получава субсидии.. Но за нея животните бяха свещенни.Преди няколко дни пътувах. Шосето пресякоха 10-ина крави – мръсни, кльощави.И се запитах от тези крави ли пием мляко.Ако човек носи животновъдството в сърцето си , той ще се справя и без субсидии, те ще са само , за да развива този бизнес , да влага нови неща. Иначе не СТАВА- да отива да мете улиците. А сега само се молите , пък утре може и да заплачете . Но не разливате мляко,нямате належащи проблеми .Колко сте жалки.Иначе успех на министъра.А на вас животновъди казвам – УРЕДЕТЕ СИ КЪЩАТА САМИ И ТОГАВА ХОДЕТЕ ДА ПРОСИТЕ

ОСТАВИ КОМЕНТАР