Доналд Тръпм – любимец на говедовъдите

0

След защитата, която оказа Тръмп на фермерите от сектор мляко от пограничните райони с Канада, сега Президента на САЩ помогна и на тези от месодайното направление.
Един месец след срещата на високо равнище между САЩ и Китай, се постигна консенсус по отношение търговията със селскостопански продукти, финансови услуги, инвестиции, и енергия. В най-скоро време Китай ще започне внос на говеждо месо от САЩ в съответствие с международните здравни стандарти за безопасност на храните и животински продукти. Това ще се случи най-късно от 16 юли 2017 г.
Асоциацията на месодайните производители направи следното изявление във връзка с обявяването от Белия дом, че е постигнато споразумение, което ще възстанови достъпа на американско говеждо месо до Китай:

“След като загубихме достъп до най-големия пазар в света в продължение на 13 години, ние силно приветствам съобщението, че е постигнато споразумение за възстановяване на експорта от САЩ на говеждо месо за Китай. Трудно е да се обясни, колко полезно е това за производителите на едър рогат добитък на Америка и администрация на Тръмп заслужава много адмирации за това постижение. Очакваме с нетърпение да снабдяваме близо 1,4 милиарда нови клиенти в Китай със същото безопасно и вкусно американско говеждото с което ние храним семействата си.Благодарим Ви г-н Президент”.

Според статистическите данни, публикувани от Министерството на земеделието на САЩ, както и Американската федерация на износа на месо (USMEF), износът на говеждо месо през март е 105,310 тона, има увеличение с 18% спрямо същия период на миналата година. Стойността на износа също се е увеличил с 22 на сто до 588,2 милиона щатски долара. Износа на говеждо месо през първото тримесечие се е увеличило с 15 процента по обем (292,215 тона) и с 19 процента по отношение на стойността (1,61 милиарда щатски долара).
Други показатели за първото тримесечие (в сравнение с нивата от предходната година) за говеждо месо: обема на износа за Мексико се е увеличил значително (57 057 тона + 17%), докато стойността се е увеличила с 3% и е в размер на 226 800 000 $ .. , Въпреки последния спад в стойността на канадския долар, износът на говеждо месо в Канада се покачил през 2017 г., което показва силен ръст по отношение на обема (29,909 тона, + 14 процент) и стойност (US $ 190 500 000 .. В Съединените щати, + 19%).
В Тайван говеждото месо от САЩ заема повече от две трети от охладено говеждо на пазар, износът за там нараства с 28 процента до обем от 9746 тона и 29% в стойност с 85,7 милиона долара.
Телешкото за износ за Южна Америка е намаляло с 2 на сто от обема (4919 тона), но пък има увеличение от 16 % стойностно ($ 23 милиона).
Министерството на земеделието на САЩ също потвърди износа на първите партиди на говеждо месо от САЩ за Бразилия след 13-годишно прекъсване в търговия на двете страни.
Износът на говеждо месо от САЩ през март за Южна Африка (1107 тона) е най-голям от откриването на търговията през миналата година. През първото тримесечие в Южна Африка са внесени 1971 тона говеждо месо от САЩ. Стойността на износа в размер на $ 1.5 милиона …

ОСТАВИ КОМЕНТАР