Съвет по животновъдство – какво трябва да се решава

0

Съвсем правилно министъра на МЗХГ свиква Съвет по животновъдство, /това засега го научаваме от медиите/. Министърът вече е успял да се запознае с обстановката, сформирал е екипа си и дойде времето за действие. Вероятно той не е забравил първите си думи  влизайки в министерството, че:
– “…един от приоритетните отрасли е животновъдството и ще почнем да отстраняваме най-наболелите проблеми и да вървим напред”.
От дискусиите които провежда в страната Сдружение „Обединени български животновъди” – се разбра и кои ще са някои от точките, които ще се обсъжда прериотетно:

Отварянето на пазара за живи животни за Турция: – дали ще е за Турция или за други държави износа на животни е изключително важно за икономиката на животновъдите. Този въпрос се спряга от доста години назад. ”Изнесохме” животни за Катар, за Турция, за Хърватия, за Гърция и за още няколко държави. Сега почваме отново да ги повтаряме.
Износа на животни не е никак лесна работа. Особено от България в днешни дни, когато минаха през нас две заболявания. Освен това, което предлагаме, (основно кръстоски от знайни и незнайни породи), не се търси на пазара а и не можем да осигурим в определения ден нужния брой животни и още куп други причини. Все пак не трябва да забравяме, че този който дава парите командва и парада.
Разбира се, че е срамно да се дават по 2-2.10 лв за кг на телета. При тази цена на животните едва ли се покриват разходите, но всеки си води сметка или му трябват оборотни пари – и си затваря очите.
Румънците получиха разрешение за износ за Турция. Ирландия изнася непрекъснато за там, но при големи изисквания от турска страна. Преди няколко дни и Холандия получи съгласието на Турция да внася юници за разплод.  Това е станало след шестмесечни интензивни преговори и то при много сурови условия за Холандия. Първите камиони и кораби ще тръгнат през месец септември, след изпълнение на всички искания на турската страна – ваксинации, изследвания и др. въпреки увеличаването на разходите за холандците, те ще изнасят животни, защото Турция миналата година е закупила от Европа над 150 000 бр. юници. Така че, правилно още отсега трябва да започнат разговори за осигуряване на износ, но паралелно с нашите фермери, ще бъдат ли съгласни да изпълняват определени условия.

Хуманно отношение към животните – зад това име се крие една мярка, която се дискутира от поне шест години и все още е някъде в небесата. Първоначално се говореше за около 500 евро за крава и след „презимяването” вече се говори за значително по-скромни суми. Издига се лозунга, че ще има разговори а приема да стане след един месец. Как ще стане това обаче: министъра е подписал график, това да се случи след 15 септември, Наредбата успяхме да намерим само в проект. Не е ли по-добре пропагандата да бъде в посока към фермерите, които нямат регистрация по чл.137 от ЗВМД, да могат да се оправят до септември. Така или иначе процедурата трае няколко месеца. По-добре няколко месеца по-късно, но да бъде даден последен шанс на всички, че ни писна от приказки за големите, средните, малките и дори за тези дето нямат животни.

Наредба 3 – какво може да се направи по нея. Засега нищо. Заявяването за помощи изтече, започват да текат сроковете за съхранение на животните и след това идва краят на наблюдаемия период за продукцията. Трябва да имаш продукция за да вземеш. Поне такава е от няколко години политиката на земеделското министерство. Може би единствените потърпевши са фермерите в районите на които се отказва изкупуването на мляко.
Като позиция някои организации бяха предложели  за изискване по-висока млечност при млечните крави под селекция. Ако се променя нещо, то това е да се сложат прагове за продукция на всички участващи единици в схемата. Включително и на автохтонни и аборигенни породи. При кравите трябва да се има и в предвид породите при определяне млекодобива. Всъщност самото име показва, че това е обвързана подкрепа. Аргументите са железни – не може да се дават милиони в тази схема и да даваме от овце, кози, биволи и магарета жалките 24-25 хил.т мляко годишно за обработка. Ами то даваните субсидии за тези животни са няколко пъти повече отколкото стойността на продукцията. Обществото, което дава парите,  ще е съгласно ли с това.

Наредба 2 – едно недоносче в частта изпълнение. Без такава наредба обаче не можем да минем. Това са изисквания, които се изпълняват и в другите страни на ЕС. Включително и поместване резултатите от изследванията. Направихме го много сложно, много неподготвени /и двете страни – фермери и администрация/.
БАБХ виждаше нещата на книга, без да помисли за създаване организация за този контрол. Разчиташе само на Наредбата в която задължения имат само фермерите. Единственото нещо което трябва да се направи това е пробите да се транспортират до лабораториите без участието на фермера, независимо кой ще ги вземе. По отношение на подобряване качеството на млякото, ветеринарната администрация по места да не играе ролята на „строгата учителка по математика”, а да помогне на фермерите за излизане  от тежката, катастрофална ситуация в момента по отношение на качеството на млякото.
Фермерите, които дават много пари и труд за подържане на качеството, са категорични против всякакви компромиси, които се искат от някои да се правят. Идва и следващия стрес за фермерите, това е внедряването на модул мляко. Така че, трябва да се обсъдят следните въпроси: организиране вземането на пробите от фермите без да се ангажира фермера да ги носи до лабораторията, намаляване цените за лабораторни изследвания – ако може  да бъдат като държавна помощ или друга схема за подпомагане ще е най-добре. Убийствени цени за завършване курсовете за пробовземач и хуманно отношение – да се трансформират също безплатно, като държавна помощ. По схемите за подпомагане са отпуснати достатъчно пари и за тази дейност.

В допълнение: относно продуктивността на животните също може да се иска държавна помощ за изследване хранителната стойност на фуражите, борба с маститите, доброволна профилактична програма и куп още неща. Определено трябва да се съхрани нашия фермер, но не чрез компромиси. Още повече, че едни са направили много и понасят административния удар, а други гледат сейр и искат само девиденти. Просто няма как вече тези неща да станат – ветровете вече са други, а и непрекъснато ще се променят.

Един опит за анализ от говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР