Една пленителна седмица в страната на лалетата, вятърните мелници и най-добрите млечни крави в Европа

0

В дните от 27.06 до 02.07.2017 по покана на своя партньор Aitotal екипът на „Си Ар Ай България“ посети Холандия и участва в тур представяне на млечни ферми.B рамките на това посещение се провежда традиционното Национално холандско говедовъдно шоу NRM 2017 в IJsselhallen град Zwolle, където през двата дни на изложението залите бяха изпълнени с многобройни щандове на компании свързани със Селскостопанския сектор. Фирми, които търгуват с различни продукти като роботи за доене, хранителни добавки, хигиенни препарати и медикаменти. Научни институти, които представят най-иновативни технологии в говедовъдството.Водещи компаниите за ИО от цял свят, които имаха възможност да покажат потомството на своите продукти, които продават.

На 30.06.2017 бе организирано млечно шоу като на манежа бяха представени дъщери на бици от всички компании за изкуствено осеменяване работещи в Холандия. Отличиха се дъщери на BOSS, които бяха абсолютни победителки, като спечелиха всички три шампионата в индивидуалното състезание.

Същият ден се проведе един от най-големите търгове на животни в Холандия. Бяха представени за продажба геномно тествани млади животни от четири месечни телета до юници. Цените на които бяха сключвани сделки често надхвърляха няколко десетки хиляди евро.

В тура за посещение млечни ферми бяха включени няколко знакови стопанства от региона.Фермата на семейство Vellenga, които са потомствени фермери и повече от над 130 години отглеждат крави. В момента те доят 200 крави със средно почти 9,400 кг Мляко с 4,48% мазнина и 3,41% протеин. Представи на посетителите дъщери на Emmett, Tapic и Wonder.

Дъщери на Emmett.

Дъщери на Tapic

Също така впечатляващо бе и посещението във фермата на семейство Bakker от Ginnum, Friesland, които работят с Ai-total генетика от началото на 2010 година /от създаването на компанията/. Семейство Bakker с гордост представиха седем дъщери на TYCHIP всички с прекрасни вимена и със средно производство от над 9% над средното на стадото. Дъщери на Tapic и White moon с изключителни резултати с дневна млечност от 45 и 42 кг. мляко на 50 и 35 ден след отелване на първа лактация.

Дъщери на Wonder с приключила първа лактация на 8,200 кг. мляко с 4,08 мазнини и 3,52 протеин.

Впечатляващо бе и посещението във фермата на семейство Veldmanв Bakhuizen. Във фермата се доят 120 крави със средна млечност 10,500 кг. от крава. От 2010 година фермата работи с мейтинг програма на Ai-total – “TotalMate”и е типичният пример как върховата генетика с добрият мениджмънт и иновативни технологии на доене /роботи/ са в основата на печелившо производство на мляко.

„Си Ар Ай България“ е горда, че е има за партньор Ai-total, която е една от най-младите и същевременно една от най-бързо развиващата се компания занимаваща се с изкуствено осеменяване в млечната индустрия.

ОСТАВИ КОМЕНТАР