09.08.2017 г. – БНР: Пенка Манева, БАБХ: Европейскта система за контрол е доказала своята ефективност

Eвропейската комисия проверява дали Белгия е съобщила навреме за заразените с фипронил яйца. Институцията припомни, че всяка държава – членка на Европейския съюз е длъжна по закон да уведоми Брюксел незабавно, щом установи заплаха за човешкото здраве в определен хранителен продукт на пазара. Към момента още не е доказано, че белгийците са закъснели, уточни говорител на ЕК.

Пенка Манева, зооинженер, началник отдел “Контрол на фуражите” в Агенцията по безопасност на храните, коментира казуса в предаването “Преди всички”.

Европейската система е създадена през 1979-а година. През 2002-ра е въведена с правна основа. Има звено в ЕК, което се занимава с обобщаването и размяната на информацията с държавните – членки. Нашето национално звено за контакт се намира в Министерството на земеделието и храните, обясни Манева.
От 2010-а година е създадена система, която работи в реално време. Информацията се разпространява незабавно. Всеки човек, който работи в системата за ранно предупреждение, може да наблюдава в реално време какво се случва в системата. Тя работи 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.
През 2014-а година сме подали 87 уведомления към ЕК. През следващите години те са съответно 99 и 92.
Получавали сме уведомления за разпространение на такива храни и фуражи на територията на България. Има и уведомления за пратки, спрени на граничен пункт. Това е много важно, защото не са допуснати опасни храни и фуражи, добави Пенка Манева.
Има ясно разписани правила. Когато бъде установен проблем, има срок от 48 часа, за да бъде съобщено на ЕК, че има такъв проблем. България също спазва този регламент. Производителите би трябвало до 24 часа да уведомят съответния орган, ако има проблем.
Системата е доказала своята ефективност. Много кризи са били преодолени и е изпълнена задачата да се пази здравето на европейския консуматор, подчерта Пенка Манева.езточник:бабх

ОСТАВИ КОМЕНТАР