Нещо се случва с млечния сектор

0

През последния месец се забелязва голямо активиране в сектор мляко. Както си е нормално за нас, ние си чакаме и сетне ще се вайкаме и ще кършим снага и обвиняваме Европа, сега пък може и Русия.
Русия провежда утре – 14.09.2017 Първата млечна сесия. Тя ще се проведе в един от най-представителните дворци на Москва – Петровский путевой дворец -Построен по заповед на Екатерина II в 1776-1780-те години в чест на успешното приключване на Руско-турската война от 1768-1774 г.

Мястото не е избрано случайно, то идва да покаже, че млякото е важно за Русия. След въвеждането на ограничения върху вноса на млечни продукти, руските компании от сектор мляко са активно развиващи през последните години, освободени от европейския млечен пазар. Въпреки това, увеличаването на производството на повечето видове млечни продукти след ембаргото се забавя. Ключов фактор, който влияе на пазара все още е намаляване на търсенето и спадът на реалния разполагаем доход, /след влизане в сила на ембаргото имаше дори изказване на граждани, които казаха – “Ние сме преживяли втората световна война, че с едно ембарго ли няма да се справим”/.
Допълнително напрежение на пазара е укрепването на рублата и растежа на вноса от страни извън ЕО. В момент, когато от една страна  производителя е пресиран от нарастващите разходи и от вноса, а от друга страна – намаляване на търсенето – участниците на пазара е много важно да знаят накъде да насочат усилията си. По време на сесията ще бъдат обсъдени въпроси като:

Защо недостига на мляко формира излишък от местни суровини? Какво ще се случи с цените на млякото и продуктите от него до края на тази година и през следващия сезон? Какви цени са справедливи за купувачи и производители?

В кои продукти се очаква най-голям потенциал за растеж на млечните продукти? Къде да търсим ниша? Какво е земеделски продукт с наименование за произход, както и как да получите вашия географски показател?

Дали да се отпуснат допълнителни субсидии през тази година? Как да се получи успешна подкрепа през следващата година?

Какви нови разходи ще трябва да понесат земеделските производители и предприятия през 2018 г.?
Преди дискусията ще бъдат прочетени два много важни доклада, всъщност с тях се изчерпва и дневния ред:
1. Пазарът на мляко в Русия и в света през 2017 г.
2: Правителство и бизнес.
Под темите са: Държавната поддръжка. Нова система, нови рискове.
Какво го очаква млечния сектор. Нови Закони, нови правила
Каква ще бъде цената на млякото през 2018г
Коментарите оставяме за вас.
Говедовъд.ею

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР