Блиц контрол-министър Порожанов срещу Комисията по земеделие

3

На 13.09.2017 г се проведе заседание на Комисията по земеделие към Народното събрание.
Дневният ред включваше:
1. Разглеждане на Годишен доклад за състоянието на националната сигурност на Република България през 2016 г., № 702-00-34, внесен от Министерския съвет на 29 август 2017 г.;
2. Блиц-контрол.
По време на блиц контрола всяка парламентарна група имаше правото да зададе по два въпроса. Публикуваме отговорите на два въпроса свързани с животновъдството

РУМЕН ГЕОРГИЕВ /БСП/: И докладът на Европейската сметна палата, и на много от държавите членки на Запад отчитат като грешна изминалата селскостопанска политика. Това е факт, тъй като самите те признават, че голяма част от субсидиите се концентрират в малка част фермери. При нас бяха преди два месеца от немския бундестаг от Комисията по храни, същото, потвърдиха, че трябва се промени това нещо. Самите те казаха, че затова правят и тези срещи, трябва да се промени този подход. В тази връзка каква ще бъде нашата позиция? Ясно е, че ние още нямаме официална позиция, но каква ще бъде нашата позиция по отношение на тези проблеми, дали ще защитим дребните или отново ще сме за запазване на същата схема на финансиране и отново парите да се концентрират в малка част от земеделските производители. В същото време и самият Вие знаете, че 15% от земеделската продукция в България е българска, 75 е внос. Все пак сумите, които са влезли за 10-годишни период, и е добре да се направи един такъв анализ, Вие поехте ангажимент в петък, че ще изготвите такъв анализ на 10-годишното ни членство във връзка с ОСП, за да видим дали всяко евро е отишло по предназначение и каква ще бъде Вашата позиция като министър по тази тема. Все пак предстои европейското председателство, дали Вие ще вземете отношение, ще засегнете тази тема, дали се предвижда това нещо в програмата. Ако може да ни осведомите по тази тема.
МИНИСТЪР РУМЕН ПОРОЖАНОВ: Искам да Ви кажа, че ми е изключително трудно да отговарям на Вашите въпроси, господин Георгиев, защото не съм съгласен с абсолютно нищо от това, което казвате. Като започнем от едно към пет, като няма такова съотношение, а Вие, говорейки ги тези неща, ги насаждате на земеделците, на този, на онзи, на шести, на седми. Знаете, че на големите земеделски производители им е наложен таван на плащанията. Този таван е възприет от България и до 300000 евро е таванът на плащанията по директните плащания на всеки земеделски производител. За малките земеделски производители има допълнителен стимул за преразпределителното плащане, което е до 30 хектара. Реално плащането е не на бенефициента, то е плащането на дейността, която се извършва. Единият извършва на повече декари, друг на по-малко. По същия начин е за животните. Така че това, което Вие в момента го казвате, мога да Ви кажа, че никъде в дебати и на съвети на министри не е поставяно по този начин като въпрос. Парите отиват при големите, а малките са необлагодетелствани. Точно обратното, и в настоящата селскостопанска политика малките също имат своите привилегии.
Съвсем отделен е въпросът, че в рамките на националните схеми, които се дофинансират, като тръгнете в различните нотифицирани, обвързаното производство и така нататък, те получават непрекъснато допълнителни… Знаете ли в животновъдството колко натрупвания на плащания има? Както се казва, извинявам се за израза, една овца има поне по пет направления плащания. Въобще не съм съгласен с това, което казвате. Европейската сметна палата какво е казала? Това е моят отговор.
АЛЕКСАНДЪР САБАНОВ /Обеденени патриоти/: Моят въпрос е във връзка с разпространението на африканската чума, той по-скоро е към господин Цветан Димитров. Какви са опасностите от разпространението в България и какви са начините за спиране на това нещо?
ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ЦВЕТАН ДИМИТРОВ: Както Ви казах, има изготвен план за действие. В момента се доразвива с оглед на някои от елементите, които Ви казах, например опазване на генетичните ресурси. В момента провеждаме срещи с ловците, с горските, за да може мерките да са комплексни. Основно търсим зони за биосигурност на големите комплекси. Свиневъдството, знаете, е един от най-концентрираните сектори. Там де факто 50-60 свинеферми произвеждат близо 90% от месото. Затова мисля, че държавата може да се справи, да защити тези свинеферми. Лошото, особено в Североизточна България, където, пак казвам, това е трафикът на камионите, на животновозите, които вървят надолу към Азия, в момента предстои едно съвещание с румънския министър. Министър Порожанов ще участва в него. Една от точките е точно с румънските колеги, техните и нашите мерки по отношение на движение на животните, по отношение на ситуацията по река Дунав, по отношение на дивите свине, знаете, че това е един от проблемите, може би ловците ще бъдат радостни, че вече близо 90 хиляди са дивите свине и може би ще трябва леко да се поразредят.
Така че мерките са основно тези. Засега следим ситуацията. Буквално всеки ден имаме анализ на Центъра за оценка на риска на това как се движи болестта. За Ваше сведение ще ви Кажа, че например модуларният дерматит се движеше с около 150 километра на месец. Тази болест се движи малко по-бавно, с около 15 до 20 км на месец, но въпреки всичко стига от Литва вече в северна Румъния. Знаем как румънците са си предизвикали тази болест сами с камиони за фураж, с екарисажни коли и така нататък. Ние също имахме отрицателен пример миналата година от птичия грип с екарисажите камиони. Мисля да се поучим най-после от собствените си грешки. Мисля, че работим комплексно и да не дава господ да ни сполети това.

НС

3 КОМЕНТАРИ

  1. “една овца има поне по пет направления плащания” – искам я тая овца, ако може да я умножа по едно хиляда само… или по едно две хиляди ли…? Умен е този човек и затова е там, да се измъква политически.

  2. Ама този Порожанов, на времето не го ли изхвърлиха от поста председател на Земеделския фонд, заради съмнения в корупция и далавери, пък сега за награда – министър!!!

  3. Министри,политики,ЕС,субсидии – ПРОИЗВОДСТВО НА ХРАНИ – 15% ОТ КОНСУМАЦИЯТА!КОЙТО,КАКВОТО И ДА КАЖЕ ЩЕ СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ – ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ!

ОСТАВИ КОМЕНТАР