ОСНОВНИ СТЪПКИ – За правилна подготовка на телетата

0

Всичко започва след отелването на кравата. Идва телето и трябва да го отгледаме. Но за да го запазим, отгледаме и направим крава трябват много добри грижи,настояване и знания. Всъщност да сме по-точни нещата започват доста по-рано. Проблемите с отелването се проявяват най-често при първотелките. Лошо подготвени нормално да имат и проблеми, но това е тема на по-нататъшна история.

 При кравите проблемът е още по-голям. От голяма важност са последните два месеца от лактацията и специално 3 седмици преди отелването. Нормално животните, особено
по-ниско продуктивните започват да натрупват наднормено тегло, но това също е част от друга история.
Сега да се върнем при теленцата!
Само първото хранене с коластра има отношение към ИМУНИТЕТА.
За постигане на желания резултат са от значение три фактора: КАЧЕСТВО, КОЛИЧЕСТВО И ВРЕМЕ.

Препоръчително е плътността (качеството) на коластрата да се измери с коластромер. Да не се използва коластра от болни крави, а също така и от първотелки, където концентрацията на антитела е само 70% от нормалната.
За целта, особено в малки и средни ферми, е необходимо създаването на банка със замразена качествена коластра, която може да се използва през следващите 6 месеца, съхранена при температура -18 °С.
Добре казано, но доста трудно да не казвам невъзможно за изпълнение в голяма част от фермите в България!

Приета коластра по време на първото храненe също е от голямо значение. Необходимата норма е 8-10% от живото тегло на новороденото теле, т.е. 3.0 – 4.0 литра.
Желателно е храненето да стане със сонда, за да може да се
контролира приетото количество. Доброволната консумация без сонда най-често е 2.0 – 2.5 литра, което е недостатъчно за предпазване на телетата от заболявания. През първите 3 дни телето трябва да получава 6 литра коластра дневно, тъй като тя съдържа голямо количество мазнини и протеини и дава добър старт на телето. Освен това в коластрата има и други биоактивни вещества, които стимулират растежа на телето (растежни фактори), развитието на имунната система (хормони) и правилното развитие на чревната стена (олигозахариди). Преходното мляко (2-6 доене) също съдържа увеличена концентрация от тези биоактивни вещества.
Всичко е перфектно, прекрасно на книга, а при Вас във фермата?
На първото хранене с коластра е от решаващо значение за
имунитета. Желателно е то да стане през първите два часa след раждането. След това не само намалява значително способността на чревната стена да пропуска антителата в кръвта, но и рязко се увеличава киселинността в стомаха, което води до нарушаване структурата на гамоглобулините (антителата) и тяхното дезактивиране.
Следващите хранения с коластра нямат отношение към имунитета.

В СЛЕДВАЩАТА СТАТИЯ ЩЕ РАЗГЛЕДАМЕ РЕШЕНИЯТА НА ПОВЕЧТО ПРОБЛЕМИ И ОПТИМИЗИРАНЕТО НА ЦЕЛИЯ ПРОЦЕС ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО!

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕ ДА ПОСЕТИТЕ 
WWW.MARPEX-MARKET.BG
ТЕЛЕФОН ЗА КОНТАКТ:
0895 50 22 66

Марпекс Агро ЕООД е компания занимаваща се с дистрибуцията на висококачествени продукти за животновъдството. Компанията предлага продукти за хигиена, комфорт, грижа, защита и хранене на животните. Нашата пълна продуктова линия следва работните процеси и дава възможност на клиента да закупи всичко, което му е нужно от едно място. Нашите консултанти са специалисти с голям опит в използването и предлагането на продукти за животновъдството.
Предлаганото от нас голямо разнообразие, множество търговски марки, както и познанията за пазара са ключът към нашия успех. Пазарни дялове са позстигнати благодарение на силен фокус върху тенденциите за развитие на българския пазар, иновация, перфектна работа и комуникация с нашите клиенти.

ОСТАВИ КОМЕНТАР