Ситуацията на млечния пазар – септември 2017г /цена на млякото/

0

Цените на млякото у нас и през този месец направиха плаха стъпка нагоре. В много ферми вече може да се каже, че е в рамките на 70-75ст. Има разбира се, и по-ниски цени от тези, но все пак и те са в рамките на 60то стотинки. Имаме обаждания от фермери, че им дават по–ниски цени от това, но това са индивидуални случаи или наистина има причина.

Като перспектива и нещата, които стават на пазара, не се очаква драстично падане на цените на млякото. От какво можем да си правим изводи.
Първо – Фил Хоган предупреди фермерите, че свръх увеличението на млякото,  не е изгодно за тях и може да има негативни последствия. Той допълни – „Кризата на пазара на мляко през 2016 г. показа, че организираните фермери се справят с трудните ценови нива много по-добре. По този въпрос ще има експертна среща на държавите-членки в Брюксел в четвъртък тази седмица (19 октомври/”.
Ако четем между редовете, ще се разбере, че ако се случи нещо негативно в сектора, фермерите трябва  да имат готовност за реагиране.
Второ – Китай вече заяви,че вноса на млечни продукти през следващата година ще се увеличи с минимум 8%.
Трето – цената на маслото е висока, така че, щом се търси нещо, то се и плаща. Четвърто – очаква се и ембаргото да падне или поне ще се водят разговори.
Пето – неблагодарния труд на говедовъдите, води и до закриване на много ферми. Шесто – много мандри вече предлагат на фермерите едногодишни, дори и три годишни договори за доставка.
Седмо – Нова Зеландия все още не може да се отърси от кризата и не застрашава толкова европейския пазар.
Разбира се, че от това ще са потърпевши потребителите, но вероятно ще свикнат с новите цени, така както свикнаха с цените на нафтата преди няколко години. Негативните фактори са по-малко. Има един затворен „дявол” в складовете – става дума за сухото мляко, който по всяко време може да излезе от бутилката.
Договора с Канада за трансфер на хранителни стоки в Европа  – не се знае, какво ще излезе от това.
Очаква се, евентуално намаляване на субсидиите след излизането на Англия от ЕС.
Какво е положението у нас, по отношение на производството на мляко.
За първите осем  месеца /до септември/ на годината, са обработени всичко 428 225 т мляко от отглежданите в страната 271 хил. млечни крави, 7600 биволици, 1 млн овце и поне 200 000 кози.
Това количество мляко е в повече за същия период през миналата година с 40799. За съжаление върхов ще се окаже месец май с обработено общо 67 288т мляко.
През август имаме с близо 15000т  по-малко мляко.
От кравите е произведено 397 278 т. Може би единствения слънчев лъч е, че имаме увеличение на производството на краве мляко, в сравнение с миналата година с 41 565 т.
Изглежда схемата за обвързано подпомагане си изиграва ролята и изкара млякото от кафявата икономика.
Докато производството на мляко от другите животни е все още с 3000 т по-малко, отколкото през миналата година. Не можем с производство от 30 947 т овче, биволско и козе мляко да завоюваме пазари. Дори трудно ще се задоволи и нашия пазар.
Причините са ясни – ниски изкупни цени на овчето мляко тази година, а в някои райони дори не се изкупува и мляко, много овцевъди промениха технологията на отглеждане на млечните овце – държат агнетата при майките, докато ги продадат /разбирай април, май/.
Третата причина са невидимите пътища, по които се реализира млякото на пазара, или с други думи сивата икономика. Все пак повечето граждани на тази страна си плащат данъците от а до я.
Представяме ви и най-новата статистика от ЕК по земеделие за месец септември.
Средната изкупна цена на кг мляко през септември е била 35.82 цента, и отново имаме увеличение от 0.52 цента. В 15 държави имаме увеличение на цената и само в Унгария и Белгия имаме минимално намаление, а в останалите държави са запазени старите нива. За България по обсерваторията имаме увеличение с 0.50 цента и средна цена от 30.39 цента. Цените са формирани на база определен процент масленост и протеин.
Традиционно най-високи са цените в Кипър – 55.96 цента за кг мляко /да не забравяме, че там си имат и собствен действащ млечен борд Малта – 50.85 цента, Холандия-40.50 цента, Австрия – 40 цента, над 38 цента е цената в Гърция, Финландия, Швеция, Дания. Най-ниски са цените в  Румъния и Португалия – малко под 30 цента.
източник: Говедовъд.ею

© 2017 Всички права запазени – Говедовъд.ею

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР