Наддаването за ”бялото злато” върви нагоре

3

През октомври много млекопреработватели са платили повече от септември за млякото. Но някои млекопреработватели все още изостават – така започва един от последните анализи на цената на млякото в Германия. За сегашната ситуация – разбирай цена от 40-42 цента предсказа най-смелия анализатор по въпросите на млякото още през месец февруари.
За това съобщи и говедовъд.ею , а в анализите

АНАЛИЗИ

които правим, винаги сме били максималисти и сме предсказвали сегашните цени в България, докато другите анализатори са били по-скромни. Наистина, вече можем да кажем, че израза „бяло злато” напълно оправдава ситуацията на пазара в момента.
След като повечето млекопреработвателни предприятия леко повишиха изплащането си през октомври и се достигна върховата стойност на цените на млякото, както показва сегашната тенденция за цените.
Първите пет водещи млекопреработвателни предприятия в Европа са платили 40 цента и нагоре за килограм/мляко. На върха, както и през септември са компаниите FrieslandCampina и Ammerland.
Все пак FrieslandCampina е с гърди напред, защото е платила допълнителни 1.3 цента/кг и за октомври цената достигна на 42.3 цента/кг. за мляко с 4,2% мазнини, 3,4% протеин, с годишно количество от 300 000 kg, от фермата, нето. През октомври разликата между най-високото и най-ниското изплащане е най-малко 6,1 цента/кг мляко. Водещите германски мандри платиха значително повече от средното за ЕС през октомври, докато френските и датските мандри отново пропуснаха това и си затвориха очите. Германската асоциация на производителите е обезпокоена от слуховете за държавна регулация на обемите, което неминуемо ще отслаби конкурентоспособността на целия млечен сектор.
Осигурената цена за сурово мляко от FrieslandCampina за ноември 2017 г. е 41,75 евро на 100 килограма мляко. Гарантираната цена остава същата като през октомври и за мляко със съдържание на протеини 3,47 процента, съдържание на мазнини 4,41 процента и съдържание на лактоза 4,51 процента и без ДДС. Цената за биологично сурово мляко за ноември 2017 г. е 50,75 евро. Организираната гарантирана цена за ноември се увеличава с 1,25 евро в сравнение с октомври (49,50). Тази цена се отнася за мляко със съдържание на протеини 3,47 процента, съдържание на мазнини 4,41% и съдържание на лактоза 4,51% и не включва ДДС. Посочените суми се отнасят за средна доставка на 600 000 килограма мляко годишно.
У нас вече имаме оферта за ноември от 84 ст за кг „бяло злато”. В Южна България летвата от 80 ст за кг, вече не е толкова високо и почва да се надскача. Интересното е, че след цяла година твърди цени на млякото и то с тенденция нагоре, никой от фермерите не говори за преодоляване на изоставането през последните две години. Напротив, всеки фермер взел трибуна се опитваше да внуши, че едва ли не с парите от субсидиите ще си купи фураж за зимата. Ами то, ако досега човек не се е осигурил с фураж, какво ще прави, то и ако му дават по 2 лева за кг мляко, пак няма да има за фураж.
Прогнозите са оптимистични поне до средата на лятото за Европа. За България обаче, цената вероятно ще се запази върхова, по простата причина,че няма мляко. Мандрите свикнаха да дават високи цени за кг/мляко и да плащат в срок. Ще търсят и плащат „бялото злато”, защото в противен случай ще трябва да хлопнат кепенците на предприятието.
Говедовъд.ею

 

 

3 КОМЕНТАРИ

  1. А в югозападна България няма даже мандра- мераклийка за мляко! Ма и затова никой не говори;-)

  2. да бе фантазиии надайте се само на написано и на льжи по 065стотинки е навсякьде

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here