Награди за селекционерите в животновъдството

0

Традиционната годишна церемония по връчване на наградите “Зооинженер на България – 2017”, ще се проведе в гр. София, парк хотел Витоша, зала Витоша на 15 декември 2017 г. от 11,00 часа.
Ще бъдат отличени следните категории:
“Зооинженер-селекционер”;
“Зооинженер-мениджър”;
“За цялостен принос в областта на развъдната дейност”;
“Перспективен млад зооинженер”.На събитието ще бъдат отличени служители на ИАСРЖ със знака на селекционера.

Похвално за ИАСРЖ, че и тази година спази традицията за връчването на тези награди. Все пак това е сигнал, че нашето животновъдство живее, селекцията съществува, и щом се излъчват първенци, значи има резултати.
Все пак, като демократичен сайт, искаме да кажем на организаторите, че селекционерите не винаги са зооинженери. Познаваме селекционери в животновъдството, които по образование са ветеринарни лекари, фермери, икономисти и др., но това не им пречи да имат отлични постижения в селекцията. В крайна сметка, зооинженерите си имат Съюз, и той да си даде наградите на своите членове.
Самото име на институцията – Изпълнителна агенция по селекция и репродукция показва, че тя трябва да работи за селекцията. И веднага следва въпроса кой ще отличи тези десетки селекционери, които по една или други причини не са завършили зооинженерство.
Тези наши доводи са подкрепени и от световните определения за селекционер – Авторът на постижението за селекция е животновъд – гражданин, чието творческо творчество създава, извежда или разкрива постижение при животните за разплод. Лицето, посочено като автор в заявлението за предоставяне на патент за постижение за разплод, се счита за автор на постиженията в селекцията, освен, ако не е доказано друго, никъде не фигурира думата зооинженер.

Поставяйки този въпрос, искаме подскажем, че връчвайки се награди за селекция, не би трябвало да има „дискриминация” към тези, които нямат зооинженерно образование и заслужилите от тях, също да бъдат номинирани в състезанието за тези престижни награди.
Говедовъд.ею
Представяме ви нашите фаворити за спечелването на тези престижни награди.

ОСТАВИ КОМЕНТАР