КАК ДА МОТИВИРАМЕ РАБОТНИЦИТЕ СИ?

1

Производството на качествен продукт трябва да е главна цел на всяка ферма. Въпреки това, не всеки работник приема и разбира това, поради простата причина, че едва ли някой си е мечтал да дои крави по 12 часа на ден. Постоянната смяна на работници не само затруднява работните ни процеси, но е свързана и с финансови загуби и време. Да не говорим какво е текучеството на качествена работна ръка в страната ни.

Тук идва въпросът как да задържим добрите работници и как да мотивираме новите такива?

Разбира се, че финансовият фактор винаги стои на първо място, когато става въпрос за мотивация на работното място. Но това ли е всичко? Аз лично познавам много хора, които въпреки добрите финансови условия, които дават на работниците, пак не съумяват да ги мотивират и обвържат с работата и работните процеси.

Един от основните фактори е повишаването на нивото на знания на всеки един работник. Колкото повече информация има един човек, толкова по-обвързан става към нещата, които прави. Ежемесечни срещи с работниците и разговори на различни теми свързани с работата, процесите, здравето на животните би могло да доведе до разбиране и още по-голяма мотивация.

Доверието се гради с време и точно това е голяма крачка напред! Като работодатели трябва да сте хората, на които работниците могат да се доверят. Лошото отношение към тях не води до добри резултати. Директните порицания от сорта на „Това не се прави така!“ трябва да бъдат заменени с „Нека започнем да правим това по по-добър начин“. Обяснете внимателно защо, каква е причината да се прави по определения начин и това със сигурност ще доведе до промени в отношението към работата.

Сигурен съм, че много от вас са получвали отговор „Аз съм само дояч!“. Не това не е така! Обяснете му че той има много повече отговорности и вие разчитате на него. Покажете му, че той е ценен кадър и без него ще е ви е доста трудно да се справите. Той не е просто дояч, той трябва да подготви доилното оборудване, да е сигурен, че е чисто, трябва да подведе и да вкара животните вътре, да следи за болести, мастит, и да прибере крайния продукт.

Работниците ви трябва да живеят с идеята, че работата им е най-важна за човечеството, защото без храна не можем да съществуваме.

Опитайте се да превъзмогнете егото си, и дайте достатъчно време на хората да разберат подхода ви и да променят отношението си спрямо работата. Давайте пример с вашите действия и работете така, както и вие искате останалите да работят. Източник:Марпексагро

1 КОМЕНТАР

  1. Гладът е основният стимул за труд, но докато държавата дава помощи равни или сумарно по високи от минималната работна заплата много няма да искат да работят

ОСТАВИ КОМЕНТАР