Какви ще са лихвите по кредитите през 2018 г.?

0
Повечето животновъди я карат на кредити. Субсидиите ги виждат в СМС-ите  и в отчетите на сметките си. Друго си е все пак да ги пипнеш. Добрата новина е, че лихвите остават или ще паднат. Така че,  смело напред. Нищо, че времето е наше, то си върви напред.

Какви ще са лихвите по кредитите през 2018 г.?

В края на една изключително силна година за кредитния пазар, формирал двуцифрен ръст на новоотпуснатите кредити във всички сегменти на кредитирането, като при фирмените и потребителските кредити той е около 10%, а при ипотечните кредити малко над 20%, нагласите за 2018 г. на консултантите от Кредит център остават положителни.
Спадът на лихвите продължи и през 2017 г., като той беше значителен през първото полугодие и се забави през второто полугодие.
В последните месеци на годината лихвите по ипотечните кредити се успокоиха на нива между 3 и 3.8%, а при потребителските кредити на нива между 5.5 и 7%. Средният размер на ипотечните кредити в края на 2017 г. е 95 000 лева, а в столицата е 122 000 лева.
Въпреки прогнозите за ръст на лихвите през 2018 г., консултантите от Кредит център очакват те по-скоро да се задържат около нивата в края на тази година, като е вероятно заради конкурентния пазар отделни банки да оферират и лихви между 2.8% и 3.5% за различните клиентски групи.
Клиентите продължават да са активни по отношение на търсенето на максимално добри условия по кредитите си – както за кредитите, които теглят сега, така и по съществуващите си кредити, което засилва пазара на рефинансиране. За 2017 г. той е около 15% от новоотпуснатите кредити, като очакванията са да се задържи така и през 2018 г.
Очаква се през следващата година много от започнатите проекти да бъдат завършени и покупките им кредитирани с ипотека. Като цяло 2018 г. се очаква да надмине по обеми 2017 г., като ръстът на ипотечните кредити да е около 15%, а при потребителските около 8%.

източник: profit.bg

ОСТАВИ КОМЕНТАР