Дискутираме – цените на млякото

65

След Наредба 3, след чл.137, след пробовземането, след Модул мляко и  ненавременото ваксиниране,  имаше  само една добра,  донякъде цена на млякото, но дойде време и тя да започне да пада.
На много места в страната, фермерите вече се  предизвестяват за намаление на цената на млякото с 2 стотинки.
Интересно, защо навсякъде с две, а не с 3 ст. Един истински фермер – говедовъд ми сподели – Точно вземахме да измъкваме краката от прангите на две годишните ниски цени на млякото,  и пак се започна. Ами ако отново не ми вземат цялото количество добито мляко, както стана преди известно време. Хвърлих много труд и пари да задоволя „капризите” на кравите с всичко необходимо. Вдигнах млякото с 800 кг на ден, пооправих финансите и пак се почна.
При по-малките нещата изглеждат още по-зле.
Някои от фермерите вече са в положение ступор – Двигателна вцепененост, обездвижване при запазено съзнание,/ дано не обидим някой/.
Всъщност каква е ситуацията на млечния пазар у нас.
Както предвиждахме в миналите анализи, добитите количества краве мляко продължават да падат. За месец ноември /дотогава имаме статистика/, е получено 42 221 т мляко, което е с 1 644 т по-малко от месец октомври, но с 3 236 т повече от м. октомври 2016 г.
За останалите 589 т мляко добито от биволи, кози и овце, просто не е сериозно да се говори. С това количество мляко /за 11 те месеца на годината/, се осигурява на човек по 8кг сирене, 21кг кисело мляко, 9 кг прясно и 125 гр масло. Така се получава, ако произведените продукти са изнесени на българския пазар. Но все пак, имаме някакъв износ, което намалява тези данни. И тук се получава пъзел. Няма мляко, консумираме млечни продукти от нашето мляко, колкото да замезим.
Това означава, че останалите количества млечни продукти, необходими  за организма, си ги набавяме от вносни млечни продукти, и храним европейските кравари, или продуктите  си ги произвеждаме сами в къщи, или сухото мляко ако влиза в тавите за сирене. Все пак,  някой трябва разплете този пъзел, защото това, също има отношение към цените. В противовес на всички пазарни и национални механизми, ще купуваме мляко по 35 цента от Европа /така се говори/, а нашето ще го прескачаме с уж по-ниската цена.
За добавена стойност и национални интереси няма да говорим. Това са неща, само за шампионите, като се качат на стълбичката, ама нашите го правят все по-рядко.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Изкупните средни цени на суровото мляко в Европа за м.декември са били 37.76 цента за кг.,  и има намаление в сравнение с октомври от минус 0.06 цента.
За България обаче имаме увеличение на тази цена с 0.11 цента,  ако млякото е купувано за 31.95 цента.
Най-висока е била цената в Кипър и Малта, а при водещите държави е била: в Германия – 40.52цента ,  Ирландия – 41.80,  Холандия – 41.50,  Франция – 36,27.
При съседите цените през декември са :  Гърция-40.10 цента,  Румъния- 31.60 и  Полша-36.40.
Единствената страна, която е с по-ниска цена в ЕО, от нас, е Румъния – 31.60 цента  или с – 0.35 цента. Тук обаче има едно,  те си получават по 22 евро на тон предадено мляко, и тогава ни изпреварват по цена. С други думи, сме с най-ниската цена в Европа. При тези цени е трудно да се купува от други страни, защото там цените определено са по-високи от нашите,  и освен това, трябва да се прибави и транспорт.
През месец януари, наистина цените в Холандия и Германия паднаха, но въпреки това са с 3-4 цента  по-високи от тези в България.Така че, аргументите на някой, че цените в Европа падали, и е нормално, да паднат цените на млякото и в България – в момента не подлежи на никаква логика.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Получаваното мляко в България, през следващите месеци, би трябвало да намалее и фермерите да се разминат с упражнението „пролетни пасища”. Това няма как да не стане. И веднага идва въпросът,  откъде ще дойде млякото, защото от 2183 ферми от категорията от 10 до 50 крави, има няколко стотин ферми, които или не отговарят на качество, или имат връчени предписания. Колко ще се хванат за „сламката” – качество, никой не знае.
В категорията на големите, също има ферми с неотговарящо мляко. И стигаме до категорията стопанства неотговарящи на структурни и хигиенни изисквания. Тук става дума за 1553 стопанства , които всичките имат предписания за внасяне ред във фермите съгласно изискванията. Една голяма част от тези стопанства, имат вече издадени разпореждания за доставки на сурово мляко. И при над хиляда стопанства, които ще трябва да отворят вратите, и пуснат животните, някой си играе да сваля цените на млякото. Ами задават ли си въпроса, с каква суровина ще работят тези над 200 мандри в страната.
Европа сега, както е майка за някои икономически операции, така утре  ще стане и мащеха. Тази Европа не вярва на сълзи, законите са безкомпромисни, и  санкциите жестоки. Какво ще става с тези ферми, които са на ръба на бръснача, не знаем, но е ясно, че час по-скоро, трябва да се намери изход от патовата ситуация,  и  да се направи оздравителна програма, за която ние смятаме, че вече сме закъснели. Все пак, като опитващи се да правим анализи, предполагаме, че следващото намаление на изкупните цени ще е вече 3 стотинки.

Тоня Мишева

65 КОМЕНТАРИ

 1. Мандрите имат достатъчно мляко и сега не искат защото няма закон за палмата и сухото мляко.Да в София не се купува толкова имитиращи продукти но провинцията стоката закежава кой да търси мляко?? А като ги жалите не отговарящите я да ви попитам колко време имаше да станат отговарящи но на никой не му се дават пари. Имаше и ниско лихвени кредити от фонда за да отговорят но не. Затънах в кредити да отговарям на изисквания и да ми късат задника от проверки да плащам данъци и осигуровки и защо?? До мен на 50метра е не отговаряща ферма няма проверки осигуровки нищо цената 5ст разлика субсидиите същите

 2. Мандрите във момента не търсят мляко, дори не питат отговарящо или не.

 3. Днес питахме нашия изкупвач иска ли още мляко че колега иска да се мести не неискат

 4. Очаквам срив на цените на млякото както преди 2015г.
  Мандрата ми сложи ултиматум повече от 1000литра на ден, няма да взема от мен.

 5. Михаил Михайлов отново не ме четете добре г-жо Димитрова. къде прочетохте че ги съжалявам- говоря за последен шанс-оздравяваща програма. но аз познавам колеги ваши, които имат сносни ферми, теглели са кредити, имат добри животни, доят по 25 кг средно и поради някакви изисквания например име на обекта или нещо подобно трябва да затворят. за тези хора става дума.

 6. Чета добре за кой път последен шанс знаете ли че минах на успокоителни за да чета наредби да плащам кредити и да отговарям на изисквания писна ми но какво от това

 7. Мандрите виновни за фактурите незнаели за фактури незнаели за изисквания а за субсидии всеки знае за данъци осигуровки не я стига българина така е научен Казвам го с риск да ме плюете но не ми пука а и по стачките сме 20 човека

  • Аз бях във понеделник
   Да отпадне наредба3
   Тоя понеделник 22ри. ЯНУАРИ СМЕ Отново пред Министерството София от 11часа

  • Очакваме отговор от министъра, който е загубил субсидията за наредба3. Да му я изплатят.

  • По тази логика ако имаш 70а си доказал 65трябва да доплатят и за другите 5

 8. няма проблем днес ми се обадиха поне десет човека да напишем нещо за цените. нарочно не го пишех защото в европа цената падна с пет цента. но при нас се получава интересно изведнъж всички мандри паднаха с 2 стотинки писахме прогноза от първи от 3-5 вероятно. по данни няма продукция. значи всичко друго е сив сектор. статистиката отчита че консумираме 160кг мляко и нагоре годишно. къде е това мляко. ето колегата каза най страшното вземам ти толкова и духаи супата. значи се появява на магазина някаква продукция. някои трябва да каже каква е тази продукция. магазините пращят от стока. производството го видяхте за ноември 40 000 000кг делено на 7млн прави по 6 кг на калпак но имаме и износ. шест литра са едно кило сирене и няколко кофички кисело мляко. пъзела е страшен и лошото е че няма да се разплете и ще страдат коректните

   • в статията писах нещо подобно за вашия случаи. този колега миналата година му оставяха по 1 тон във фермата не го искаха и тои го даваше на ешлеме за кашкавал при калкулация 21кг мляко за един кг кашкавал

 9. Ако питаш Йорданов – със сухо мляко по пазарни принципи. Остава отворен въпросърт по сегашните нормативи тези “хигиенни” и “структурни” изисквания колко адекватни са. Би ли коментирал абсурдите в сегашните изисквания и кого реално обслужват?

  • ако питаш мен обслужват една администрация с капаци на очите, която гледа да си запази местата а не да помогне на фермерите. говорим за висшата администрация. ами то няма кои да обслужват. големите мандри си имат и ферми и не са зависими от недостига на мляко. полвината мляко се продава нелегално- без изследвания, без надзор, без документи и паричките си вземат фермерите. може да дават някои лев чиновниците да си затварят очите. четах някои от разсъжденията на Йорданво. относно вносните продукти се лъже много- от многото направени проверки нямат издънка всичко каквото пише на етикета го има вътре. по отношение на цената техните са винаги по-високи от нашите. може да има някои продукт да е на по-ниски цени но това е на боб зърно. техните цени са от 13 до над 30лв за кг. по отношение наредба 26 утре пускам статия озаглавена – 26 стъпки към ада и там е голям батак. защо не разберете че няма интереси какви интереси при производство на 500хил т мляко. интересите са в разпределението на субсидиите.

 10. Да коментираш европейските закни, трябва да си наясно с европейското производство.

  • Михаил Михайлов така мислех и аз. никои не те пита с какво производство си може и албанско. трябва да изпълняваш европейското законодателство. искаме не искаме ще ни карат така да го правим ако ние не искаме

  • Не ме разбра. Когато държавата ти даде кредит и поеме минимум 60 процента от него, нещата стоят по друг начин. Когато можеш да ползваш правото на субсидия пред банките за кредити е друга работа. И в Европа ти дават субсидия, като награда, че се занимаваш с животновъдство, а не кандидатстваш в някакъв конкурс.

  • ок разбрах те бил съм там по коледа банката носи кошница пълна с всичко на фермера. така е затова се къпят в мляко

 11. в ами този колега нямаше друг избор. в района само една мандра и такива и бяха условията 21кг мляко за 1кг кашкавал. какво да го прави човека 1тон мляко на ден. тои от работа няма и време да се къпе

  • Да си купи млекомати има на лизинг почти всички млекомати на обед изписват няма мляко

   • Е то не може само когато си на зор има и действие изваждане понякога в животновъдството никога няма почивен ден така е и в търговията

  • ако имате пазар ок но не забравяите че там няма събота неделя всеки ден зареждане дезинфекция касови отчети сега цената на млякото е добра. за млекомата е добре когато цената е ниска про нас продават ан 1.20 с ддс а колегата продава на 96 с ддс от фермана но го държи млекомата за черни дни

   • утре ще пиша един материал 26 стъпки към ада става дума за наредба 26 как бихте коментирали модул мляко

   • Доволна съм от наредба 26 за мляко лесна регистрация без много бумащина

   • Издавам си касов бон на всеки имам си проби всички са доволни хората държавата и аз

   • чакаи говориш за наредба 26 за продажба на мляко от ваната на клиента нали

   • ако правиш обаче за сирене и кашкавал си е ходене до ада и обратно

   • Не мисля да се вкарвам е този филм според мен целта не оправдава средствата и там е много тичане магазини отложено плащане бля бля нещо като млекоматите

   • Пък и вече ми е време да спра да реинвестирам внуче почивчица няма време колега на гробищата с ремарке не се ходи а с тази политика на държавата детето надали ще се завре в лайната

 12. Е как да няма интереси в производството, като рекетират производителите на мляко същите тия мандраджии. За субсидиите спор няма, че трябва да отпаднат за големите, но това е само половин работа. Без нов аграрен модел, който дестилираме тук, и да се махнат субсидиите, на другия ден ще идат пак обратно в ръцете на разпарчетосаните латифундисти с по 200 “фермички”. Сегашната система е направена, за да се краде и да се гарантират мандати на ГЕРБ. За нов аграрен модел е нужна нова власт – при сегашната реформи никъде няма да има.

 13. знаете ли. аз не съм от никои. но съм минал през всичките-няма разлика. това което казах за мандри с животни се отнася за големите мандри. те са си оправили всичко. прав сте за останалите те правят точно това.дали дават на герб незная. въпросът е че се унищожава животновъдството. прочетох някои неща от програмата ви. има доста остаярели неща които се предлагат. има неща които документите забраняват да се случат. има и изпълними неща които могат да бъдат полезни. но докато тъкмим модела нещата на село се развиват главоломно бързо. и докаято стане този модел тои вече няма да е полезен.

 14. ако питаш мен да. можеш ли да си представиш наредба 3 от 37 страници кои фермер има време да я чете

 15. модул мляко нови 44 станици ако го занесат като изпит в университета на трети курс ще бъдат скъсани полвината това са реалностите

 16. Не знам кой е този Йорданов, който казва – със сухо мляко по пазарни принципи, но никакви пазарни принципи не може да има в един напълно субсидиран сектор на европейската икономика.
  Цените на млякото в Европа формално винаги са били по-високи от тези в България. Но това е само, ако не отчиташ субсидиите за литър мляко и целевите експортни субсидии при свръхпроизводство.
  Защото, ако получаваш 22 цента субсидия на литър, както е в Румъния, можеш да го изнесеш на цена 1 цент и пак ще спечелиш много пред алтернативата да го хвърлиш на боклука.
  Тези, които имат елементарна представа от икономика са чували понятието ДЪМПИНГ.
  Продаваш на цени под себестойността на конкуренцията, докато я ликвидираш, а после почваш да си продаваш на монополно високи цени.
  Да не говорим за цените на сирената. Аз редовно си купувам Ементал или Гауда, нарязани или на промоция, на цени 2-3 лв. по- ниски от тези на българския кашкавал.

 17. Понеже субсидиите не са едни и същи в Евросъюза трябва да се забрани вноса на мляко или да бъде обмитявано . Сухото мляко е резултат от свъхпродукжия на западния пазар , половината от печлбите им идват от субсидия и вместо да го хвърлят взимат маслото и произвежат сухи млека за 3-тия свят . Нашите мандри купуват сухо мляко и понеже няма масълце му добавят палмичка . Така че трябва да се внимава с рекламата “КУПУВАЙ РОДНОТО” . Палмовите мазнини водят до сърдечно съдови проблеми .

 18. Ами хайде стига дискусии,Маркбеше казал,философите достатъчно обясняваха света ,той трябва да бъде ПРОМЕНЕН!Та в тази връзка,др.Михайлов,стига с алабализми…

 19. Да Ви попитам – като е толкова лесна регистрацията по Наредба 26 – защо в регистъра на БАБХ има само 41 регистрирани за цялата страна. От които 19 имат мобилни и стационарни млекомати. Някой са в червено, тоест вероятно ще се отрегистрират.

 20. нолеги чета и се смея имало мляко къде е няма го искат мляко не дават цена няма вече доятна стока мандрите може да внаят по скъпо а на българина да се плаща по евтино ай стига де има мандри бол всичко е далавера и изнудване при липса на мляко ще свалят цени има лесно на кланица за салам и готово масово се коли и ще продължи не се бойте колеги ще ги изколим и готово

 21. и доколкото знам някои мандри страдат от липса на суровина нямят капацитет и си пускат работниците отпуска поради липса на суровина и ко става мляко няма ама ще бутаме цените аааа

 22. имаме съюз на говедовъдите ама за какво да защитава други интереси а не интереса на говедовъда така че е време и малкото стока да се изколи и стане на салам и създарма за да може да се внесе чужд добитък и ептен да ни е вътре

 23. а доколкото знам от една ваша статия мисля че беше октомври месец 2017г господин михаилов цината на млякото била 084ст за литър

 24. а доколкото до тази наредба 3 има маса ощетени колеги и дребни и едри има лесно и на това идва главния лекър чака камиона на мандрата и му иска документи за изкупуването и договор няма ги глобява се мандрата задължават се мандрите да издават документи които да г прадставят на лекуващия лекар на обекта и главния лекър всеки месец по електронен път да пращат литрите на всеки животновъд всеки месец със подписа на лекаря животновъда и изкопуващия млякото и ще видите как ще излезне всичко на чисто и светло не може заради едни други да ни прибират това което сме изработили и което ни се полага

 25. здравейте. да през октомври беше така. дори имаше цена от 90ст в габровско но сега сме януари. ако се представяте че времето е спряло това е друг въпрос

 26. интересното е че цените в света се качват в европа падат. и другото е интересно цената у нас е наи-ниска и те пак я свалят. това вече говори за не що друго

 27. не е имало и няма да има такива цена ако е имало е била на отделни ферми масово цената е била 068ст

 28. разбира се че не за цяла българия. средната цена дори е по-ниска от тази която сте цитирали

 29. За какви цени говорим. Цената на водата е по – висока. Вие спите ли. Докога ще се продължава така . Ние не сме на равна конкурентна основа със западните фермери. Субсидии те при тях така ли са. В мандрите на 90% от суровината е от незнаен произход , суровото мляко е сама за заблуда и се изкупува на 45 ст. Мафията се разпорежда със всичко.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here