Наредба 3 – крачка нагоре. Стигна до Парламента

8

Говедовъд.ею известява своите читатели, че този материал не взема ничия страна. Не е писан от позицията на нито един браншови съюз. Той отразява събитията по тази Наредба 3, коментира някои позиции, и прави предположение /наше/, какво ще се случи. Всеки от вас, може да направи такива разсъждения, виждания, които ще представим на нашите страници.
Говедовъд.ею

Ако имаше конкурс, за най-обсъждана Наредба, безпроблемно, тази Наредба 3, с която си лягат и стават хиляди животновъди,  щеше да спечели първото място. Наредбата от съда, /както се чува, води се дело за легитимността и/ влезе в Парламента. Следващата стъпка, вероятно ще бъде до Президентството, и  с това ще завърши „славният” и път, и то с лавров венец.
Съвсем правилно опозицията, в лицето на г-жа Светла Бъчварова, задава въпроси относно Наредбата, на министър Порожанов. Няма как, електората си е електорат.  С така зададените въпроси /според нас, това са въпроси за да се отчете мероприятието/, обаче, едва ли ще изскочи заек от храстите, а още по-малко ще се затрудни министъра. Той ще отговори с такава лекота и  ще излезе победител в спора.
Очакванията, че ще се окаже по документи, че броят на субсидираните животни, е по-голям от отчетената продукция, просто няма да се получат. Вероятно, специално при кравите под селекция, ще се получи цифра над пет тона мляко от крава.
Очакванията на някой, че тази Наредба ще падне /вероятно ще отнесем много псувни/, въобще няма да се случи.
Първо, министъра е много твърд, не се подава на емоции, натиск и не води преговори.
Второ, изпълнени са и са минали всички процедури изисквани от ЕС.
Трето, делото заведено против Наредбата, ще зацикли.
Четвърто, фермерите са разделени на няколко групировки:
– Тези които изпълниха изискванията на Наредбата – те са доволни, взеха добри пари за първи път, откакто са под селекция /все пак си е ангажимент/. Миналата година например, взеха само с 5 – 6 лева повече, отколкото тези, които не бяха под селекция. Така че, тази група с две ръце, ако има и трета ще гласуват Наредбата да остане. Не забравяйте, че техния брой съвсем не е малък, става дума за над 50 000 крави, а и произвеждат голям процент от млякото.
– Втората група са тези, които не искат да изпълняват наредбата, искат да отпадне, но  са прави, че мандрите могат да си играят с тях, както кукла на конци, че и на два конеца.
– Третата група се състой от автохтонните породи, които никак не са малко, но нямат изисквания за продуктивност, и фермери, които хич не ги интерисува тази Наредба /има и такива/. Вероятно тази група ще бъде пас, и ще гледа сейр.
Отбора на втората група, ще бъде отслабен с няколко стотин ферми, които на практика са вече извън субсидирането на млечни крави.
Че в Наредбата има много недостатъци, то си е видно, и се видя при изпълнението и. Може би е по-добре да се искат промени в нея. Всички знаят, че има Обществено обсъждане, но никой не иска да се променя в нея нещо.
Едните искат да остане, другите да се премахне.
Какво може да се обсъжда. Има ферми, които произвеждат повече от 4000 л от крава, но не са под селекция. Защо да не получат и те голямата субсидия. Нали съществува понятието – народна селекция. Има стопанства с 19 крави, получават също над 4000 кг мляко, но заради една крава гледат отстрани.
Въпросите с конфликтите, с мандрите, също може да намерят място в Наредбата. Определено има време за внасяне предложения, по отношение промените, отчасти удовлетворяващи исканията на фермерите. По-големи промени, могат да се правят едва през 2019 г, така че, гответе се и тази година да изпълнявате тази Наредба.
Говедовъд.ею

8 КОМЕНТАРИ

  1. Управляващите на всяка държава работят в доброто на народа;а в България управниците се чудят как да бръкнат с едната ръка в двата джоба на народа;превръщат БЪЛГАРИЯ в място все по трудно за живеене…

  2. Трябва да се доказва млякото, не съм против, но защо министерството, не задължи мандрите със минимална изкупна цена.

  3. Ами тези дето имат 19 крави да си купят още няколко и да кандидатсват за (големите пари) 🙂 А онези които имат “елитни стада” ама не са под селекция да влязат в някоя асоциация, а не да се правят на големи дяволи. “Голямата субсидия” е само ДДСто на четирите тона мляко с което задължават фермерите – бюджета не губи нищо

  4. Преди две години съм предал мляко на 0.35ст.
    И Мандрата ми сложи ултиматум! Взимаха 1тон. Остатъка се чудех какво да го правя.

  5. Заради това трябва фермерите да се сдружават и да водят заедно преговори с мандрите, макар че вече и доста мандри имат ферми и ще разчитат на 20-30т мляко на ден собствено производство

  6. Искам да се сдружа само със колеги, философи и експерти ми е писнало да гледам. Сподели ти, може би си в някое сдружение?

  7. Аз съм в Асоциация, но сдружението от 10г го говорим и не успяваме да го направим 🙂 Друга тежест ще има при преговори с мандра примерно 10-15 т мляко на ден закарано със собствен транспорт на рампа на мандра.В момента разни прекупвачи го правят за 0,85-0,90ст на литър

  8. дасе премахне наредба 3тя е в тежест на дребните животновъди зоров да си подаде оставката.даси гледа фермата защото нищо добро не е направил за млекопроизводителите

ОСТАВИ КОМЕНТАР