Цени на млякото в Полша

1

На всички е ясно, че през следващите дни и месеци, най-злободневния въпрос ще бъде цената на млякото. Въпрос, на който трябва да се даде отговор. Как така става, че у нас изкупната цена на суровото мляко е най-ниска в Европа /източник -Осерватоия/. Нямаме свръх производство, трудно можем да си осигурим собствените нужди /източник Агростат/, от мляко, и първи намалихме изкупните цени, и което е още по лошо, някъде са почнали дори да не вземат млякото /според земеделски  сайтове/.

В тази връзка „надникнахме” какво се случва в Полша. Една страна, която заедно с Беларус, през последните години, прави гигантски крачки ,по отношение развитието на говедовъдството. Още през миналата година, там имаше увеличение на полученото мляко в сравнение с 2016г поне с пет процента. Според източник на фермерските сдружения, нещата по отношение на цените стоят така.

Производителите на мляко, през декември миналата година, са получели по 71.9 стотинки за килограм мляко, което е с 0.05 ст в повече от ноември и с 7.8 стотинки повече в сравнение с предната година.
Тези резултати, са в съответствие с продължаващата тенденция, към повишаване на ставката на изкупуване на мляко.
През януари няма голямо разместване на цените, но за съжаление,  икономистите казват, че възходящата тенденция на цените на млякото, вероятно вече е минало, и през първото тримесечие на 2018 г. би трябвало да очакваме намаление.

Говедовъд.ею

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР