И подкрепа трябва за фермера

1

Вчера в гр. Сливен, се проведе поредния открит ден на МЗХГ за срещи със земеделските  производители. Съвсем правилно се провеждат тези срещи, защото хората имат нужда от това. Да чуят нещо ново, нещо добро за тях, да си зададат въпросите към експертите, да коментират с колегите, и не на последно място да излязат от залата със самочувствие за следващите предизвикателства.
Всъщност това се и случи. Не, че ще се решат всички проблеми на фермерите, не че веднага ще им се подобрят финансите, но с тайната надежда, че нещо се случва. Това се почувства, най-вече от изказването на зам.министър Цветан Димитров, който успя да налучка „пулса” на присъстващите и изказванията му бяха много точни и насочени за ситуацията към днешния ден, не за миналото и бъдещето.

Днешният дебат е по отношение на ОСП – трябва не само да знаем, какво ще се случи през следващите пет-шест години, но трябва да помогнем на нашите фермери, да им се случат повече неща, които те искат. Нашите експерти след малко ще ви запознаят докъде сме стигнали в това отношение. Тези позиции не са само наши, в тяхното уточняване вие също участвахте активно, чрез вашите браншови организации. Този въпрос е много важен за нашите фермери, сега решаваме тяхното бъдеще.
Вторият въпрос, по който работи Министерството, това са пазарите. Няма как да увеличим броя на отглежданите животни, като нямаме износ. Тук имаме едно голямо предимство, че много от нашите продукти, имат уникални вкусови качества. Така стой въпросът и с агнешкото месо. Преговорите с Турция продължават, вчера също имахме отново среща с техните власти-шеста или седма през последните шест месеца. Не искам да казвам дати, но съвсем скоро износа за Турция, не само за разплодни животни ще е факт. Миналата година успяхме да изнесем над 3000 бр разплодни овце, сега трябва да изнесем за Турция и овце и агнета и говеда. Трудно е, много трудно е да спечелиш доверието, което си загубил, но ще стане, каза министър Димитров..

Друга голяма задача, пред всички от нас, е организирането на поредната Национална изложба по животновъдство. Разбира се, че ще бъде в Сливен. На 27 април, ще имаме конференция по животновъдство. Международна, засега са потвърдили участие 12 държави, научните дебати ще протекат в четири панела.
На следващия ден 28 април, ще бъде официалното откриване, а на 29 за тези които са закъснели и закриване на изложението. Ще се направи основен ремонт на Изложбено място, край гр.Сливен и нашите експерти вече работят по въпросите как да се използва най-функционално целогодишно.

Третия въпрос, на който се спря зам.-министъра бе злободневен за днешният ден. Да, цената на млякото пада. Наши експерти провериха в някои райони, където цените са изключително ниски. Оказа се обаче, че това е така, но млякото е с изключително лошо качество. Имаме голямо производство в Европа на сурово мляко, освобождават се запасите от сухо мляко и вероятно ще има отстъпление от до сегашните цени, но експертите в Европа предричат това да е само за няколко месеца.

По време на срещата, всеки от присъстващите имаше възможност да се срещне с ресорните отговорници от Министерството, да зададе въпроси и направи предложения. Като заключение може да се каже – повече такива срещи с фермерите и обсъждане на всички детайли по работата на промишлеността наречена Земеделия.

За Говедовъд.ею – Тоня Мишева, Сливен

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР