Изкуствено осеменяване, селекция и 3750 кг мляко…..

13

Три  от факторите – репродукция, изкуствено осеменяване и селекцията, оказват голямо влияние на икономиката на говедовъдната ферма. Трите фактора са свързани и трябва да вървят ръка за ръка. Трябва да има добър специалист по репродукция и осеменяване на кравите, добра и коректна фирма за внос на семенна течност, и добри селекционери, които да контролират тези процеси в стадата.
Ясно е, че при нас има големи пропуски в работата на този отбор, защото от години средната млечност на млечното ни стадо твърдо се движи около 3700 кг от крава, и то от години назад. Разбира се, трябва да се каже, че имаме и доста високопродуктивни стада и средната млечност при тях е над 10 000 кг, но това са стада основно от вносни животни.
Имаме и наши стада, създадени чрез горе цитираните методи в България.
Тук може да се включи стадото на Светла Манева от Пловдив, Георги Динев от с. Конево и сигурно още доста наши говедовъди. Но в крайна сметка,  резултата е отборен, и той е, както казахме – 3750 кг.

Анализирайки поотделно факторите на успеха, по първия- репродукцията и ИО, пропуските са много. Тук място за спор няма. Всеки фермер, ако си изчисли дните между двете отелвания, ще види, че са над 400, което си е направо катастрофа. Вероятно има и изключения. С една дума, малко се работи с кравите, по отношение на репродукцията.

Броят на техник осеменителите намалява непрекъснато, по следните причини:
–  школата в Сливен от три години не работи
–  народните селски крави, ги няма, което означава, че няма работа за осеменителите по селата, и така малките фермички остават също без осеменяване. Вследствие на това цената на услугата се повишава, и останалите малко на брой фермери, отглеждащи по няколко крави, просто не използват тази услуга. Това разбира се, оказва влияние върху броя на осеменените крави, съответно и на прогреса.
– следващият фактор, е коректността на фирмите вносителки на семенна течност. Тук не разбирайте, че зад тази дума се крие качеството на спермата. Става дума за нещо по голямо – за произхода на материала и неговата легитимност. Имаме такива случаи на незнайна сперма, колкото и фирмите да се кълнат, че това не е така. На терена действат 10-12 фирми вносителки. Вероятно техният брой ще намалее след няколко години, защото намалява броят на млечните крави /основно при тях се осеменява изкуствено/. Битката ще бъде жестока, то и сега тя си е в разгар. Вероятно ще останат няколко фирми и ще приемат немският модел с един разносвач, който ще предлага едновременно сперма от останалите на терена фирми-просто икономия на гориво и другите материални разходи.

От докладите разбираме, че процента на осеменяваните крави е малък, и се движи от 30 до 50% от наличните крави. От проведена от нас анкета, се разбира, че едва 50% от фермерите се интересуват от качеството на спермата, по отношение на генетичната ѝ стойност. Други 25%-30%  въобще не се интересуват, с какво се осеменява. Обикновено казват – слагай 20 дози от най-евтината. Или казват- каквото докторът извади от гюма. Хубавото е, че все пак осеменяват. Тук има и една друга, евтина сперма, която се предлага от Селекционните центрове. Защо се предлага сперма от комерсиалните млечни породи, която нито е тествана, нито има информация за дъщери, нито ДНК анализ, ако искате прибавете и никаква информация в дълбочина за самите разплодници. Вредим, или помагаме, как мислите. Долу горе звучи като прословутото to be or not to be (да бъдеш или да не бъдеш).

Друг много важен фактор при закупуването на сперма, са управителите на големите ферми. Съвсем по човешки и те не издържат на бонусите, които им предлагат някои фирми и правят двоен фал. Първият е, че използват не най-подходящата генетика и вторият е, че купуват от най-скъпата сперма, защото бонуса е по-примамлив. Така че, големите фермери да са нащрек. Всъщност, няма нищо изненадващо в това. Това са нещата от живота,  с които се сблъскваме всеки ден по телевизията.

Остават и последните 25% от фермерите, които се интересуват от биците, запознати са много добре с педигрето им. Някои от фермерите, са посетили изложения в Европа и са виждали и бици и дъщери на  бици. Боравят много добре с каталозите, и си водят пълни записи. Разбира се, в тези ферми резултатите са най-добри.

Третият фактор – селекцията, е също изключително важен. Засега асоциациите вземат  млечните проби, обработват  данните и получават някаква обобщена информация, която на никой не може да послужи. С други думи истинската селекция е загърбена. На много малко места се правят случни планове, по правилата. Линейната оценка се прави от специалисти на фирмите за продажба на спермата. Същите фирми, разполагат с програми за изготвяне на случните планове. Е, в програмите са заложени до 32 признака, ние залагаме само информация за произход, линейна оценка, ако е направена от продавачите на сперма. Интересното е, защо информацията от книгите на асоциациите, не се вкарва също в подготвителната таблица. От фирмите споделиха, че просто такава информация не им се предоставя. Ползата е само една, поне се избягва отчасти стихийният инбридинг. Мислим, че всички говедовъди знаят, че 90% от сега действащите бици, са с произход от две генеалогични линии на породата Холщайн, и нивото на инбридинга трябва да се има в предвид. Ние все още не сме синхронизирали, как да изписваме номерата на разплодниците в развъдната книга. Някъде се пише ID номера, другаде номера в държавата, в която е роден бикът. Това внася проблем при търсенето на биците в различните информатори и съставяне на случните планове.

Ясно е, че в тази посока, асоциациите имат много да наваксват. Вместо да се мъчат да правят неща, които хората са ги правили от преди 30 години, да се съберат, обсъдят и вземат решение   за   използване развъдната стойност на майките, използвайки ДНК анализа. По този начин с малки или големи подобрения /специалистите ще кажат/,  ще се натовари и новата /стара/ генетична лаборатория, която само я откриваме и обсъждаме по телевизията.
Тази схема на селекция /предложена по-горе/, искаме, не искаме, ще стане. Ако асоциациите, науката и държавата не я внедрят, просто самите фермери ще го направят.
По същия начин стой и въпросът и за кръстосването на породите. Науката също трябва да вземе отношение по този въпрос. Но не приемаме, да ни се казва: –
„в Норвегия температурите са минус 25 градуса и при +40 градуса, какво ще стане с тези животни”.
Голяма част от нашите фермери не са номади, те имат добри обори с вентиларори и вода през лятото, ако това е причината.

Дотогава фермерите трябва да си искат случен план, от обслужващите ги звена, заложен на три фундамента /засега/

 • Информация за родословия – всички крави записани в Главния раздел на Хардбука имат необходимата информация за родителите.
 • -развъден индекс – тук фермерът трябва да е наясно, каква трябва да бъде визията на фермата след десет години. На практика, това е какво трябва да се постигне – млечност, качествени показатели на млякото, екстериорни характеристики и др.
 • Линейна оценка – някой трябва да я направи. Нормално е това да са асоциациите – самото им име и дейност са такива.
 • И всичко това, до време, докато се внедрят новите, модерни методи на селекция, които се използват в Европа.  Дойде време селекционерите да захвърлят куфарчетата
 • / образно казано, една част ще ги имат/ и да се заемат с истинската селекция. Времето на инспектори и ученици мина. Сега трябва да превземем кота 4000 кг мляко, а защо не и нагоре.

Говедовъд.ею

13 КОМЕНТАРИ

 1. давай верните да ги публикуваме. Колкото до куфарчетата това е образно казано. Да се вземат селекционерите да си гледат селекцията. Защото за срам на професията ветеринарните лекари които служат във фирмите знаят и правят повече от нашите селекционери. Затова става дума. Много добре знаеш каква е ситуацията, хубаво е че защитаваш занаята , знам че с екипа си се мъчите да направите нещо. И все пак би ли ми казал, ходил си доста, така ли трябва да изглежда нашата селекция, с това ли да се занимава, да не се прави линейна оценка- ти сложи началото, сега Теодора е най-добрата. И какво от това. Правят ли се някъде случни планове така както ги правят хората, въобще правим ли нещо повече от 1992г когато точно ти въвеждаше модела. сега си тръгнал да търсиш под вола теле -куфарчета или ДНК анализ-нарочно е написано така за да разберат малко хората. А кажи ми от тука казаното има ли нещо невярно. Ако казваш че всичко е шест в селекцията значи не си специалист. въпреки това поздрави за защитата. ще те внедря да изкараш един курс по журналистика има хватки. поздрави и другия път да дойдеш на баскетбол

 2. и още за куфарчетата- кажи ми един процент на достоверност на пробите

 3. Не казвам че всичко е наред напротив има страшно много да се прави но не са толкова прости нещата влез на сайта в асоциацията и виж това е първата публикация ще има още няколко

 4. Трябва да има здрава информационна основа и много знания защото како казват китайците на дълъг път се тръгва с малки крачки а при нас пътя е видимо дълъг

 5. ами потвърждаващ моите думи-знам че с екипа си се мъчите да направите нещо – много добър и обширен материал си направил или екипа ти не знам. но с този материал пак потвърждаващ казаното от мен че нищо не се прави.в момента от селекцията освен куфарчетата- съвсем правилно говориш за записи, за измервания и за куп още други неща. затова става дума, че голямото ти желание на теб и хората окол теб да направите нащо няма да стане. поискаи разрешение от автора да публикуваме този наистина много добър материал на говедовъда. щото може да остане незабелязан там. мисля че другаря йонов не е писал статията. тук виждам почерка на теодора с твоя контрол отгоре
  би ли ми казал това вярно ли е -цифри от доклада от 2016г публикуван на сайта- млечност на стадата в Средец

  1991бр 7787 кг мляко 3.48 мв 3.29 протейн как с такива запис ще реализираме това голямото за което говориш материала ще го х.прочета още два пъти, ама това нещо като химера за нашата действителност в което няма и нищо лошо де

 6. извинявай ангел си писал името в началото и след като прочетох до края видях твоито име. сега мога официално да ти поискам разрешение за качване, но хонорари не плащаме. ще бъде удоволствие за нас да качим това

 7. Можеш да попиташ Теди кой го е писал но това няма значение за моята група

 8. положението е такова но фермерите са най малко виновни за това,ваксинациите последните 3-4 години доведоха до много аборти и трудно заплождане,селекцията е под всяка критика за мен-започнеш да работиш с един бик не минава и месец два друг от предния няма дози и така постоянно,каква селекционна дейност е това лъжа за пари.Преди години беше работа не всеки бик е подобрител за определено стадо независимо от потеклото му,но стига толкова да решават власт имащете

 9. Най-важното за всеки учен е да създаде любов в материята на следващата генерация

ОСТАВИ КОМЕНТАР