Пътуващия семинар посветен на млекопроизводството приключи

1

На 22 март в гр. Добрич, бе проведен последния семинар, минаващ под надслов           „Научете, приложете и качествено мляко получете”.
На практика, това е третия семинар, посветен на Българското краве мляко и на хората, които го произвеждат. Миналогодишния семинар мина под надслов -„За повече мляко –повече знания”, а началото бе с  „Да спасим българското мляко”.

Семинара се проведе в единадесет области, като бяха поканени да участват фермери и от съседните области, в които не бе предвидено да има лекции.
Изключителен интерес имаше в Сливен, Бургас и Стара Загора. В останалите градове, имаше също много добра посещаемост. Дори при трудните климатични условия, в Северна България, през последните дни семинара посещенията бяха на ниво.
Организатор на мероприятието бе Националния център за професионално обучение и компетентност към Тракийски университет, действащ с подкрепата на фондация Америка за България. Изключителна организация при провеждане на занятията, осигурени топли и уютни зали, набор от техника за нагледно обучение на присъстващите, рекламни материали свързани с говедовъдството. Направо си беше пътуващ Университет. Двигателя на всичко това, беше мениджърът  на центъра – г-н Емил Митев. Без много шум и напрежение, младия ръководител си свърши работата перфектно, за което във всеки град му благодаряха и фермерите.
Лекциите бяха подбрани да отговарят на логото на семинара. Да се произведе качествено мляко.
Както му е реда първи изнасяха лекциите „тежката артилерия” – доцент Крачунов за ”БОНМИКС” и любимеца на фермерите г-н Момчил Тасков от „АГРИТОП”.
Първият говори за правилното хранене на животните, съобразено с получаването на качествена продукция, и разбира се, с възможно най-малко разходи. Всичко това беше доказвано с опити, които беше правил на терена г-н Крачунов. Всъщност за фермерите той си беше „три в едно”- управител на завода, научен работник и практикуващ във фермите. Представена бе и най-новата гама продукти на фирмата.
Г-н Тасков запозна фермерите с някои новости по оборудването на фермите и аксесоарите за тях, но най-ценни бяха неговите съвети за проверка на доилната инсталация, дезинфекционните материали, дори и обсъждането на ръкавиците при доене и триъгълните чорапчета.
Фирма БЛИЦ – за производство на мобилни мандри, бе представена от г-н Христо Иванов, който представи оборудването, необходимите документи и време за действието на една такава мандра. Всъщност това е и алтернативата на „тежкото” изпълнение на една стационарна, малка мандричка.
Фирма “БУЛТЕХ 2000” представи последната серия от анализатори, които ще бъдат пуснати на пазара съвсем скоро. Същите работят с голяма точност, изследват се едновременно голям брой проби. Вероятно съвсем скоро всяка ферма ще трябва да разполага с подобен уред.
В миманса, както се казва, участваха фирмите „Соломон” – идентификатори за всички видове животни – болуси, чипове, марки, клещи, моливи и др.
Фирма „Фарамасис” – представи медикаментите, необходими за говедовъдството. Лабораторен център “Алименти”, също запозна фермерите по отношение вземане на пробите, необходими за изпълнение на модел мляко и лаборатория.
Както знаем всяка торта си има черешка и по време на семинара, тя бе лекцията по отношение на маститите.  Тази лекция се изнесе от двамата изключителни професори при Тракийския университе – Наско Василев и Юри Митев. Ще помолим лекторите да ни предоставят материалите и да запознаем с тях нашите читатели.
Накрая г-н Михаил Михайлов, запознаваше фермерите със ситуацията на пазара за мляко у нас и Европа, цените на месото, новите предизвикателства, които ни очакват по отношение на нови изисквания на ЕО. Не случайно и тази тема бе наречена „Нещата от живот”. Най-хубавото беше, че никой от фермерите не бързаше да си отива, стояха и слушаха с интерес. Дори продължаваха да стоят по столовите след последния лектор. Въпросите се задаваха по всяко време. Но обикновено всеки присъстващ имаше възможност да разговаря със съответния лектор, да задава въпроси и търси решение за проблемите си.
Необходими са такива образователни семинари за фермерите. Една година е много време и много неща по организацията и производството в говедовъдството се променят. Няма начин, за да се успееш, най-напред трябват знания.
Отново поздрави за организаторите и пожелание за още по успешен пътуващ семинар през следващата година. Дори бихме предложили и следващото лого вдъхващо самочувствие на фермерите – НИЕ ВЕЧЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ КАЧЕСТВЕНО МЛЯКО

 ГОВЕДОВЪД. ЕЮ

1 КОМЕНТАР

  1. Благодарим Ви за таз годишното турне,ще ви очакваме по-любознателни и с нетърпение и през следващата животновъдна година 😀!!!!

ОСТАВИ КОМЕНТАР