Втори случай на Херпес вирус (BHV-1)

0

Долна Саксония – Германия, се счита за свободна от херпес вирус BHV1. По говедата. Независимо от това епидемията избухна в  района на Оснабрюк. Ферма  с около 500 животни е незабавно блокирана, провеждат се допълнителни разследвания. Засегнатите животни трябва да бъдат заклани през следващите няколко седмици, създадена е зона с ограничен достъп в радиус от един километър.

  Ето няколко подробности за епидемията при едрия  рогат добитък:

  • Това широко разпространено заболяване не е ново и от 1997 г. насам е обявено за болест съобразно законодателството в областта на здравето на животните.
  • Има различни симптоми: Възпаление в областта на дихателната система или гениталиите може да доведе до значително намаляване на ефективността, аборти и нарушенията на фертилността.
  • Въпреки интензивните епидемиологични изследвания, източникът на BHV 1 остава неизвестен.
  • Вирусът е безвреден за хората.

Въведени са и следните мерки:.

Земеделските стопани трябва непрекъснато да проверяват биосигурността на своите ферми:

  • Собствените животни не могат да влизат в контакт с колеги..
  • Закупеният едър рогат добитък първо трябва да премине през карантина..
  • Ако устройства като вагони или камиони за добитък се използват съвместно с други земеделски производители, те трябва да бъдат внимателно почистени и дезинфекцирани след всяка употреба.
  • Поставянето на дезинфекционни вани на входовете на оборите, забрана за достъп на хора извън фирмата, осигуряване на гащеризони и ботуши или облекло за еднократна употреба за посетители извън компанията (ветеринарен лекар, едър рогат добитък търговец, осеменител, копито резачи).

Както се казва, всяко зло не е само, друг случай на говежди херпес вирус BHV1 се появи в района на Оснабрюк . Засегнатата е компания с почти 300 говеда и  незабавно е блокирана. Животните ще бъдат евтаназирани или заклани в съответствие със законовите изисквания за вируса на BHV1.

Това е вторият случай на говежди херпес вирус в рамките на една седмица.
С материали от област Оснабрюк

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР