Не парадирайте с думата селекция

4

Преди години, когато се одобряваха фермите и млекосъберателните пунктове,  те се ”кръщаваха”  като ферма първа, втора и трета категория. Много фермери бяха  горди с това признание, и много пъти било на събрания, пред медиите и на други публични места изтъкваха, че тяхната ферма е първа категория.
Ами какво от това, че е първа категория, като получаваха по 2 тона мляко от крава и при официалния контрол за качество на млякото, преди една година, бяха изпратени на поправителен изпит. Наистина, тези стопани дадоха поне 10-15000 лева за изграждането на млекосъбарателни пунктове, но плочки и пластмасова дограма не правят млякото качествено и много.
Сега се появи нов термин – ферма под селекция. Ами какво като е под селекция. Доста ферми под селекция, миналата година не можаха да изпълнят изискванията за литри мляко, и бяха лишени от пълна субсидия.
Журналистите също обичат да „хвърлят” тази думичка, но едва ли тя е най-важната. Животновъдството си е направо „футболен мач” и резултата зависи от много фактори.
Но да се върнем при селекцията. Най-важното при селекцията е да увеличаваш прилично всяка година продукцията, прилагайки методите на селекцията,  и да произвеждаш разплодни животни не само за фермата си , а и за фермите с по-ниска продуктивност.
Имайки в предвид, ниската средна продуктивност от крава в страната – по официалната статистика 3750 кг ,нормално е всяка година да имаме ръст от поне 200-300 кг от млечните породи. Също така, и да се предложат женски телета на фермите с ниска продуктивност. Така вече може да се каже, че имаме селекция. Какво от това, че фермата е включена под селекционен контрол , а „ тъпче” на едно място или връща назад. Пак ли трябва да се казва, че фермата е под селекционен контрол и кой ще плашим – само гаргите.
Имаме и ферми, които не са под селекционен контрол, а имат много добри показатели по получено мляко и телета, отколкото тези, дето са под селекция. Тях как ще ги определяме, те също заслужават уважение.
Хайде, да не използваме думата селекция да си вдигаме акциите. Селекцията у нас се извършва доброволно, като фермерите трябва да спазват и изпълняват определените правила. Никой не можем да впечатлим, като кажем, че фермата ни е под селекция, а имаме ниски производствени резултати.
Нека селекцията да си запази определението, което и е дадено: Значението на думата идва от латински, и означава подбиране на най-доброто. Основата на селекцията датира от най-дълбока древнос.
Говедовъд.ею

 

4 КОМЕНТАРИ

  1. Да но бонуси за продадени женски телета и юници под селекция няма.

    • Няма бонуси, защото няма селекция. За каква селекция изобщо може да се говори, като млякото не се плаща на база протеин и млечни мазнини???

  2. каква селекция оставя се всяко възможно животно само да не му се изпусне субсидията хора с по няколко животни които дори не участват за субсиди имат по добри и продуктивни животни от селекционерите всички видяхме как се гледат коне под селекция

ОСТАВИ КОМЕНТАР