Кравите на мафията

0

Докато в Германия вълците са проблем за животновъдите, в южния италиански регион Калабрия проблем са  Свещени крави на Ndrangheta.

 Ндрангета е калабриският вариант на организираната престъпност, наричана в Италия мафия. Членовете на тази организация включват и животните, като ги кръщават – Свещени крави. Тези крави се превръщат в истинска чума за земеделците. Поради защита от мафията, никой не смее   да улови кравите, или да ги унищожи. Сега обаче италианската държава обяви война на дивите крави.

Историята на Свещените крави ни връща към 70-те години на миналия век. Два клана на  Ндрангета влизат в кървава схватка помежду си, и вследствие на това, няма кой да се грижи за кравите, и те напускат оборите, и започват да живеят по пасищата. С течение на времето, бездомните животни подивяват и се умножават. Животните, чийто брой се предполага, че е от 1000 до 1400, опустошават земеделските земи и причиняват фатални злополуки по пътищата. В два случая, те дори са отговорни за дерайлиране на влака.

Кравите  стават символ  на клановете на организираната престъпност за контролиране на тяхната територия. Дивият добитък служи като вид на лоялност. Последствията обаче са  реални. През 2005 г. лекаря д-р  Фердинандо Ла Роса,  подал жалба за опостошаването на неговия имот от кравите е бил убит от Ndrangheta.  Животните също служат и като източник на доходи. От време на време, животните са преброявани и след това са получавали евро субсидии, които са отивали директно в касите на клана.

Всички опити за борба със Свещените крави са се провалили досега. След четири десетилетия, италианската държава решава да сложи ред, като са направени първите стъпки – болните говеда са застреляни и 20 бика заловени, за да се ограничи увеличението на стадото.

С материал от www.suedtirolnews.it

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here