САЩ срещу руските олигарси

0

Новите санкции на САЩ, срещу руските олигарси, за пръв път засегнаха техните активи, и дори и членовете на техните семейства.
Този път Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ, ще наложи санкции дори срещу чуждестранни физически лица и компании, които помагат да се извършват сделки в интерес на онези, които са обект на санкции.
За селското стопанство, новият списък е интересен, тъй като е включена и фирмата “Basic Element” на Олег Дерипаска. Освен това се включва и аграрния актив на предприемача на фирмата „Агрохолдинг Кубан”. Той е един от най-големите производители на зърно в Русия. Освен това стопанството му разполага с 10 млекопроизводителни ферми, включително и най-големите в Южния федерален окръг на автоматизираната млечна ферма “Кубан”.
Разбира се, млекопроизводството на Кубан е ориентирано към вътрешния пазар, както и по-голямата част от проектите се развиват в млечната промишленост.
А и добитото  зърното активно се изнася, но не отива в САЩ, и не в ЕС, а в страните от Африка и Близкия изток. Малки количества брашно,  отиват в Близкия изток и Южна Корея. Така че, докато селскостопанските активи на основните ферми не са застрашени от санкции, самият факт за разширяване на санкциите към всички нови компании, предизвиква загриженост на пазара.
ТАСС

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here