Говедовъдни новини – Уикенд 16/2018

3

КАНАДА: Идва деня, когато в Канада от затворите  ще бъдат освободени хората, които се занимават с марихуана. И тогава затворите в провинция Онтарио ще напълнят празните си затворнически клетки с хора, чието така наречено престъпление е продажбата  на сурово мляко. Така се шегуват канадските говедовъди, но истината е наистина зловеща.
На 5 януари 2018 г.  Върховния съд на Онтарио наложи съдебно разпореждане в дело, наречено Downing. В съдебното производство се твърди, че млекопреработвателно дружество е продавало сурово мляко. Това „престъпление” досега е наказуемо само с глоби, но вече е наказуемо  до две години затвор.


БЕЛАРУС: През 2017 г. Беларус доставила на Русия 950.5 хил. тона млечни продукти. В процентно изражение, цифрата е още по-впечатляващ – 86% от общия пазар на вносни млечни продукти в Русия. Другите държави представляват 14% от руския пазар. Например, Казахстан, който е на второ място, има само 3% от общия обем на доставките. Това е само с 1% по-малко, отколкото вноса от Нова Зеландия. Растежът на вноса на белоруско мляко на руския пазар, започва през 2014 г. Тогава  страната достави на своите съседи 764.6 хил. тона млечни продукти.  В продължение на три години вносът е нараснал с 24% . За да имате представа за какво става дума, ще кажем,че млекопреработвателните предприятия у нас, са за 2017 г са преработили едва 600 хил.т сурово мляко.


Украйна: С разумни инвестиционни условия – около $ 1,500-3,000 на крава – и правилното управление на млекопроизводството, може да се постигне висока производителност от стадото, при  дневна производителност в размер на 25-35 литра на крава.
Размерът на инвестициите включва монтаж на доилна инсталация, осигуряване на благоприятни условия за животните, силажокомбайни, частични подобрения и модернизиране на земеделската инфраструктура. Освен това, високи резултати са постижими в условията на старите  животновъдни обекти след модернизация. Това показва опита на редица украински предприятия. Постигането на всичко това е възможно в периода от 2 до 8 години. А на работещите ферми, това отнема до десет години упорита работа. Към това трябва да се прибави и селекцията. Сега средната млечност в Украйна е около 5 000 кг.


Сибирски Марал

РУСИЯ: за първи път в Русия е разработен метод за изкуствено осеменяване на Сибирски Марали. Методът позволява замяна на нископроизводителни животни в стадото с чистокръвни животни 7-8 пъти по-бързо, отколкото по естествен начин.
Естественото местообитание на Маралите е Алтай, съседните райони на Сибир, планинските райони на Киргизстан и Казахстан. Произвежда се месо и кожи от тях.


ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: В Обединеното кралство на 6 април влезе в сила “данъкът за захарта” за производителите на безалкохолни напитки, в който съдържанието на захар е превишено. Властите в страната възнамеряват да намалят производството на твърде сладки напитки, чието използване застрашава затлъстяването, включително при децата.
Данъкът ще се начислява върху безалкохолни напитки със съдържание над 5 грама захар на 100 ml течност. Ако напитката съдържа повече от 8% захар, размерът на данъка се увеличава. Данъкът няма да се отрази на напитки с високо съдържание на мляко, тъй като те са необходими за здравословна диета.
Кумулативният данък се очаква да бъде около 240 млн. паунда на година. Събраните пари ще бъдат насочени към програми за насърчаване на физическата активност и балансирано хранене сред учениците.


САЩ: Експерти твърдят, че черният дроб, белите дробове и бъбреците на вековна костенурка са практически неразличими от вътрешните органи на нейните подрастващи братя. Те считат близката до реалността тезата, че костенурките просто могат да живеят безкрайно и главната причина за тяхната смърт са глад, болести и хищници, включително хора. Пример за това е костенурката, която е живяла 250 години в зоологическата градина в Калкута (Индия). Според изследователите, полова зрялост, при някои видове костенурки, идва на възраст около 50 години, а това, според херпетолози, е абсолютен рекорд за живите същества на планетата Земя


3 КОМЕНТАРИ

  1. БРАВО НА ВАС 4ОВЕК ДА НЕ ВИ ПИТА НЕЩО НАЛИ ВСИ4КО ЗНАЕТЕ ЗАТОВА ВИ ПОПИТАХМЕ

ОСТАВИ КОМЕНТАР