Какво искат гръцките говедовъди

1

Както вече писахме, група от български говедовъди имаха среща, с колегите си от Гърция

Среща на български и гръцки говедовъди

Те ни предоставиха и техните виждания, относно бъдещото развитие на млечното говедовъдството в страната, които вече бяха връчили, на техния министър на земеделието. Предполагаме, че ще е интересно на нашите говедовъди да се запознаят с Доклада, който поместваме със съкращения.
Гърците са си по-големи политици от нас, и  фермерите използват  депутат да прочете и внесе  Доклада. Същият  е озаглавен: Пакет за стимулиране на гръцките крави, а самия форум е минал под мотото-“Млечните ферми – приносът им за развитието на Националната икономика
– Нашето производство на краве мляко, задоволява около 30% от нашите вътрешни потребности, а останалата част е внос. Това само по себе си като факт напълно отразява неблагоприятно положение, в което  е основният производствен сектор. Всичко това е  задвижвано от рецесията в политиката на управляващите, водещо до пълна стагнация в сектора и излизането му от употреба.
По данни на Евростат, 1,9 милиарда евро от общо 5,2 млрд са земеделските разходи в страната свързани с фуражите, което означава, че гръцките животни „консумират”  най-скъпия ечемик,  царевица и люцерна.
Ние сме на второ място в Европа по най-висока себестойност на млякото, след Белгия и два пъти по-висока в сравнение със съседните страни, като България и Македония.  Комбинацията от високите цени на фуражите с повишаването на цените на енергията и непрекъснатото увеличаване на застрахователните и данъчни облекчения, драстично изхвърля производствените разходи и съответно  драстично намаляване на конкурентоспособността ни.

Какви са предложенията и интервенции, които са абсолютно необходими за излизане от кризата:

 1. Намаление на данъците и осигурителните вноски за да се “възстановят” финансово фермерите.
 2. Укрепване и засилване на контрола върху вноса и движението на млякото с цел ограничаване на незаконния гръцки износ и поддържане на баланса.
 3. Специално регулиране на взетите кредити използвани за изхранване на добитъка и получаване на заеми като “втори шанс” за земеделските стопани в сектора на хранително-вкусовата промишленост.
 4. Да се ​​създаде инструмент за финансиране на земеделските стопани.
 5. Намаление на производствените разходи с акцент върху фуражите, електроенергията и горивата.
 6. Подобряване на законодателната и регулаторната рамка за функционирането на фондовете, чрез намаляване на времето за изплащане на компенсация на засегнатите земеделски стопани и разширяване на застрахователния риск
 7. Укрепване на компетентните ветеринарни служби с необходимите щатове за предотвратяване и борба със зоонозите
 8. Опростяване процедурите за лицензиране при възможност при най-ниски разходи.
 9. Приемане на Национален план за действие за опазване, подобряване и популяризиране на домашните породи селскостопански животни
 10. Разработване на план за борба с “нелоялната конкуренция” и практически хармонизирани цени, за да се преодолее голямата разликата между цените на суровината до стоката на рафтовете.
 11. Намаляване на бюрокрацията и административните разходи за изпълнение на програмите
 12. Защита на всички национални млечни и месни продукти произведени в Гърция от гръцка суровина , с акцент върху сиренето и особено върху киселото мляко, което е господстващ продукт за износ

В заключение докладчика е казал: “Днес е необходимо повече от всякога координирани усилия от страна на всички, за да се разработи Национална стратегия. Трябва да се поддържа изцяло многострадалното ни животновъдство,  за  да остане живо и да бъде ключов лост за икономиката ни“.
Накрая, той поздрави съюз Холщайн “като първата и единствената организация в цялата страна с цел подпомагане на земеделските производители  отглеждащи тази много важна порода  продуктивни говеда –  и допълва, че неговата партия винаги ще е е до всички „играчи”, които работят в  първичния сектор на млекопроизводството и  го развиват”.

Говедовъд.ею

 

1 КОМЕНТАР

 1. А МИ НИЕ КАКВО ИСКАМЕ НИЩО СТОИМ И СИ МЪЛ4ИМ ,АМА ТО ИДА ИСКАМЕ КОЙ ЛИ ЩЕ НИ 4УЕ ЕДНИ КРЕДИТИ ЗА ИЗХРАНВАНЕТО НЕ МОГАТ ДА РЕШАТ КАКВО ДА ПРАВЯТ ТО КАЖИ РЕ4И ВЕ4Е С ЛИХВИТЕ СИ ГИ ИЗПЛАТИХМЕ НО МАЙ ТОВА ИМ Е ЦЕЛТА АМИ ТАКИВА НИ СА КРАДЛИВИ УПРАВНИЦИТЕ НЯМА НАЯЖДАНЕ ПРИ ТЯХ ТО МОЖЕ БИ ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА КРАДАТ ПО ВИСОКИТЕ МЕСТА НА ВЛАСТА ,НО БРАТЯ И СЕСТРИ КАТО НАШИТЕ СХЕМАДЖИИ КРАДЛИВИ НЯМА НИКАДЕ ПО СВЕТА

ОСТАВИ КОМЕНТАР