Нещата от живота: ”Общото между американската и нашата мечта”

0

Кайл Кърт се бори да запази емоциите си, точно под повърхността, докато говори за продажбата на стадото си, от млечни крави Холщайн, което той  доял два пъти на ден, 365 дни в годината, в хубаво и лошо време.
Млекопроизводството е препитание на Кърт и неговата страст, откакто е завършил училище,  преди 18 години. Но се наложило  да изтъргува  своите крави, оборудването за доене, тракторите и другите селскостопански машини, които е купувал години наред.

Това е може би най-трудното решение, което някога е трябвало да взема – казва Кърт. Резултатите от земеделските дейности на моите колеги – млекопроизводители от най-млечния щат –  Уисконсин, са в подобно положение. И техния подобен начин на живот, повече от век и половина, се разпада. При намаление  цените на млякото, зърното и други земеделски производства, фермерите  губят пари, независимо, че 16-часа дневно те доят кравите, грижат се  за добитъка, за отглеждането и събирането на реколтата.
 Много е трудно да се събуждаш всяка сутрин, да влизаш в празния хамбар,  да не можеш да си плащаш сметките, особено когато работиш толкова много часове – казва Кърт. – Нещо трябва да се промени или малките ферми ще изчезнат.
През 2017 г. Уисконсин е загубил 500 млечни ферми.

Карайте наоколо  и ще видите празни обори  навсякъде.  Ако не се направи нещо, за да се спасят малки семейни стопанства, те ще бъдат нещо от миналото през следващите няколко години.

Малките ферми за млекопроизводство, изчезват постепенно от селския пейзаж,  в продължение на десетилетия.  Проблемът се усложнява и от рязкото намаляване на цените на млякото, което вече се случва третата поредна година, и се е разпространило в цялата страна.
Фермерските кооперации призоваха членовете си, да мислят два пъти, при решение за увеличаване броя на отглежданите крави, защото има много мляко на пазара. Някои дори предложиха стимули за членовете, ако напуснат земеделието.

Нуждаем се от добра година, за да компенсираме загубата си – казва Кърт, като разбира, че е изхарчил около 150 000 долара от собствения си капитал, за да се справи с този спад. – Би било безразсъдно да продължа и да горя след  всичко, което съм спечелил през последните 18 години –  добавя той.  – Броя  на самоубийците  фермери също се покачва.
Всеки път, когато телефонът звъни, се притеснявам, че друга ферма ще фалира или някой колега, вече се чувства самоубиец. Тези момчета започват да мислят, че е по-добре да са мъртви, отколкото живи, за да могат семействата им да  си осигурят парите от застраховката им живот.
Един земеделски производител, който е продал всичко, което е имал преди седмица, ми каза, че печели повече пари от работа на непълно работно време, като дой чужди крави, отколкото  да дой собствените си 80 крави“.

Това е, което и  Курт възнамерява да направи след търга за продажба на фермата. Той вече е имал многобройни оферти за работа.
Една врата се затваря и се надявам, че ще се отвори още друга“, каза той.
източник:Сoloradoan

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here