Националното изложение по животновъдство Сливен 2018: Огромен интерес и многобройни консултации

0

Националното изложение по животновъдство Сливен 2018, премина при огромен интерес, добра организация и многобройни консултации от експертите по хранене на Hl-TopMix, които бяха на разположение на животновъдите.

Събитието бе организирано от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Министерство на земеделието и храните, като премина под мотото за хуманно отглеждане на животните. Участници и посетители, бяха изненадани от изцяло обновената база, край сливенското село Мечкарево, на която се проведе отново изложението, след 3 годишно прекъсване.

Над 100 дка бе площта, на която животновъди от всички краища, представиха над 700 от най-добрите животни на страната. Най-многобройни бяха породите, представящи секторите „Овцевъдство“  и „Козевъдство“ –  около 400 от общо 39 породи.

По време на откриването на изложението, държавата отново декларира своята подкрепа за сектора и след 2020 г., когато ще е в ход новата Обща селскостопанска политика на ЕС. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, заяви по време на откриването на изложбата, че е време българските млечни продукти, да бъдат правени  само от мляко, и в тази идея са обединени, както държавата и фермерите, така и преработвателите и хранителните вериги. В тази насока предстой да влезе в сила нов нормативен акт, след по-малко от месец, така че, идеята да бъде приложена на практика.

Богата фолклорна програма, с участието на прабългарската школа “Бага Тур”, Ансамбъл Сливен и дефиле на отличените най-добрите животни в изложбата, съпътстваха програмата.  Партньорът на българските животновъди HL-TopMix, раздаде ваучери за продукти от портфолиото на компанията на първенците в отделните категории.

Експертите на HL-TopMix, и през трите дни на изложението, посрещаха на своя щанд фермерите, с които обсъдиха актуални теми в сектора, и правеха индивидуални консултации, по текущи казуси възникнали в стопанствата. Фермерите имаха възможност и да закупят на място продукти на компанията, от щанда на дистрибутора на HL-TopMix за регион Сливен – Нитал ООД.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here