Селекционер на 2017 г

0

Ян Колф е селекционер на Холандия за 2017 г.

Развъдчикът на годината се определя от жури, като продуктивността на стадото, не е най-важния показател. Тук важното е, колко награди са спечелили кравите ти на изложения, колко мъжки телета са продадени на СИО, колко ембриона са продадени, добри ли са кръвните линии. Какво си направил за развитието на селекцията в национален и световен мащаб.
Неговата крава JK Eder DG Esmeralda през миналата година, е  първа в класа си в националния шампионат на Холандия.

Негова юница, пък е  резервен шампион в  шоуто на Холщайн за Холандия.
Кравите, които отглежда семейството /съпругата Каролайн участва също активно в работата по фермата/, са повече или по-малко добре познати на специалистите.
Геномиката е на първо място  за оптимизиране на случните планове, които се изготвят. Семейството живее  в един  необичаен говедовъден  свят. Свят, в който кравите се продават, на цени над тези за  средните автомобили.
И тогава можете да имате световен топ играч, но и лоша покупка! 
Развъждането на крави е като да пиеш кафе- за наслада, един вид  за напреднали ученици – отбелязва Ян. Трябва да имаме животни, които да бъдат  търсени след две години. Като селекционер, трябва да ходите непрекъснато и да гледате. Това означава, че винаги трябва да излизате навън. Трябва да имате вашите контакти. Трябва да имате прозрение, да бъдете отворени за нови разработки. Много интернет, редовно посещаване на водещи ферми,  редовно да показвате лицето си на търгове в страната и чужбина.

Във фермата  на Ян и Каролайн, се отглеждат  петдесет млечни крави. Тя е основана от бащата на Ян, който едновременно с това реализира  и своето хоби – селекцията – “Започнахме с няколко ембриони. И това беше  очевиден успехКравите за разплод  се инжектират с хормон за плодовитост. Ето защо няма една яйцеклетка, а няколко. Тези ембриони могат да бъдат трансплантирани след изплакване и замразяване.  Те имат неограничен срок на годност, стига да ги държите на температура най-малко 196 градуса под нулата.”
Всичко изглежда много просто. Но в крайна сметка селекцията си остава изкуство, като живописта и музиката.
blikopnieuws.nl

ОСТАВИ КОМЕНТАР