Най-нисък дял на млади говеда в млекопроизводството

0

За да поместим този материал, бяхме провокирани от материали в някои медии, относно последния бюлетин на Агростатистика за броя на животните. Там  експерти коментират, че броя на юниците на 2 години и повече, се увеличава с 57.7% спрямо 2016 г., което е предпоставка за обновяване или разширяване на стадата.
Кои са тези експерти, ние не знаем, но цифрите показват едно – камбаната трябва да се бие веднага, и то, без да спира.
Тези „велики” 57%,  са всъщност само 8000 бр юници. Или с други думи от 12000 преди една година, сега стават 20 000 и с това увеличение, ще разширим стадата. На практика имаме налични от всички категории, съгласно тази статистика – 108 570 бр млади женски животни. Същите представляват само 40% от необходимите  за нормално развитие на стадата. Което означава, че ще имаме драстично намаление на броя на кравите.
В тази връзка публикуваме подобен материал за холандското млечно говедовъдство.
Говедовъд.ею

 

Много млекопроизводители в Холандия, намаляват отглежданите  млади животни, за да запазят производството на фосфати в рамките на квотата. В резултат на това, броят на ремонтните животни пада  бързо, и сега е на най-ниското ниво. От Агростатистиката на Холандия се вижда, че млекопроизводителите са имали средно 7 млади говеда на 10 млечни крави на 1 декември 2017 г.
Това е значително по-малко, отколкото в предишните години, когато броят на младите говеда на 10 млечни крави е бил почти 8 /при нас казахме е 4/.
На 1 декември 2017 г. във всички холандски млечни ферми е имало 1.2 милиона млади животни. Това е най-малкият брой от 2008 г. насам. В сравнение с 2016 г. броят на младите говеда е намалял с 150 000 животни.

Броят на млечните крави, намалява в резултат на системата за защита от фосфатите, но не толкова бързо, колкото броят на младите говеда. На 1 декември 2017 г. холандските производители на мляко  са имали в оборите си  1,665,000 млечни крави. Това е намаление от почти 130 000 крави в сравнение с година по-рано. Съвсем нормално е да се бракуват кравите, с ниска продукция, вследствие на което в момента има най-високата продуктивност от крава. Тя се равнява на 8800 кг средно мляко на крава годишно.

Източник: CBS

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here