Субсидия млечни крави – 2018 г

2

Всички наши животновъди се интересуват какви субсидии ще получават, което е и съвсем нормално. След като се „успокой топката” у нас , започват да се интересуват, какво получават комшиите и европейците. Което си е пак съвсем нормално, да поглеждаме в двора на другите. Освен това, съществува мнението, че нашите помощи са най-ниските в ЕС, и се смятаме за подценени. Изтърваме обаче следното – с риск отново да бъдем оплювани, но ще го кажем – да, вярно е.
Обаче.
В много държави вземат два пъти по-голяма субсидия от нашата, но получават продукция три пъти повече от нас.
Днес ще ви запознаем, какво смятат, че ще получат за 2018 г румънските говедовъди. За миналите години, какво са вземали многократно сме ви запознавали в наши материали.

Говедовъд.ею

Румънските говедовъди „получават удар” през 2018 г по отношение размера на субсидиите. Очаква се, помощта за млечна крава да е около 250 евро. Подобна е и ситуацията при месодайното говедовъдство. Това намаление се дължи най-вече на големия брой ферми, включващи се в мерките за млечни крави.
При месодайните пък, намалението ще се дължи на допускането за подпомагане и на кръстоски от месодайни породи. Разбира се, това донесе възмущението на старите бенифициенти. През 2015 г те са получавали по 900 евро на глава, през 2016 г тази сума е 700 евро. Намаляването продължава и през 2017 г, и фермерите са получили по 420 евро за млечна крава.
Националната преходна помощ, плащана от Държавния бюджет, е предвидено да намалява всяка година и през 2020 г ще бъде наполовина, от около 60 евро.
Един румънски фермер казва: – “През първите години, субсидията  беше мана небесна за всички животновъди. Имам 60 крави, и успях с тези пари да купя земя и техника. Няма начин в днешни дни да се прави животновъдство без да е „подсладено” с плик, времената са такива. Сега ни казват, че субсидията ни се дава да покрием загубите в животновъдството. Миналата година субсидията ни беше дадена авансово, за да можем добре да планираме развитието на стопанството. Пак е нещо”.

Костел Чита – Букурещ

2 КОМЕНТАРИ

  1. То и при нас ставките са същите.Ама за 20г.Да благодарим на Боко,че ликвидира цялата държава.

  2. През 2015 г те са получавали по 900 евро на глава, през 2016 г тази сума е 700 евро. Намаляването продължава и през 2017 г, и фермерите са получили по 420 евро за млечна крава.

ОСТАВИ КОМЕНТАР