Говедовъдни новини – Уикенд 22/2018

0

СВЯТ: Процентът на използваните биковете с геномна оценка вече надвишават 60%. Списанието Холщайн Интернешънъл, попита 27 животновъдни организации от дванадесет страни, каква част от сперматозоидите от геномно тествани бикове заемат по отношение на продажбите. Резултатът: Средно този дял се е увеличил с почти 4% на годишна база до 62,2%.Австралия: Критика за износа на живи животни. В Австралия дебатът се засилва около износа на живи говеда и овце. Неотдавнашен телевизионен репортаж с кадри от групата “Животни от Австралия”, показва огромни нарушения на хуманното отношение към животните, при превоз на десетки хиляди овце в Близкия изток. При транспортирането през август 2017 г. около 2 400 животни са загинали в пренаселените кораби. Австралийският министър на земеделието Дейвид Литпроуд беше “шокиран” от видеозаписите, и нареди да се извърши пълен преглед на случая. Той критикува, че официалният доклад на надзорния орган, не отразява лошите условия на корабите, които понастоящем се преразглеждат. Освен това, той обяви, че е отворен телефонен номер, за сигнализиране за злоупотреби, обаче посочи, че износа на живи животни е важен за фермерите. Следователно забрана не е планирана.


САЩ:Спад на цените на млякото за 2018 г. Министерството на земеделието на САЩ прогнозира спад в цените на млякото. Очаква се спадът на цените да бъде с 10% под нивото от предходната година, и ще бъде най-ниската цена на млякото от 2009 г. насам. Това се дължи на голямото предлагане на американския пазар на млечни продукти, а Министерството на земеделието очаква допълнително увеличение на млекопроизводството с 1,6%.


ПОЛША: За преструктуриране на малки ферми, можете да получите помощ под формата на бонуси в размер на 60 хиляди злоти. А това е не повече от еквивалента на 15 хиляди евро. Бонусът ще бъде платен на две вноски. Първа вноска е в размер на 80% от общата сума на помощта, но не повече от 48 000 злоти и втора от 20%.


РУСИЯ: От 1 юли производителите на животински продукти (мляко, сирене, месо, риба и др.) са задължени да преминат към електронно ветеринарно сертифициране чрез системата Меркурий. Нейната основна цел е, да подобри качеството на продуктите, и да намали дела на фалшифицираните продукти. Според участниците на пазара, новата методология на контрола, няма да причини сериозния стрес за големите играчи, но може да доведе до хаос на бизнес процесите през първите седмици на действие. Въпреки това, прилагането на новите правила може значително да намали дела на селскостопанските продукти по рафтовете. Отговорете си сами защо.


УКРАЙНА: В следващите 7 години, се планира увеличение броя на млечните крави до 2.760 млн. броя. Постигането на това, е планирано за сметка на собствено възпроизводство, както и вноса на юници. Според UNIAN съобщи по-рано, броят на говедата в Украйна на 1 май 2018 г. възлиза на 3,94 милиона главата, което е по-малко с 4.4% в сравнение със същата дата през 2017 г. По-специално, броят на кравите е бил 2,03 милиона глави, което е с 3,8% по-малко в сравнение с 1 май миналата година.


ОСТАВИ КОМЕНТАР