Три в едно: Крава=Коза

0

Отдавна не бяхме отваряли рубриката – Коментари, Критика, Кинжали. Или, както вие си я знаете „Три в едно”. Няма как. Ще коментираме вчерашната ни публикация, любезно предоставена ни от колегите от “Гласът на фермера” 


Тодор Арбов – българските крави дават мляко колкото козите

 Няма как. Налага се да ползваме най-злободневната ни рубрика, защото и коментарите и пост коментарите са изключително интересни. Още по-интересно е едно писмо на Съюза на зооинженерите /подписано с общ подпис на УС/ разпространявано в интернет пространството. 
Говедовъд.ею


Започваме с най-лесното – ПОХВАЛИТЕ:


Rossen Hristov : ОТ ТОЗИ ЧОВЕК САМО МОЖЕМ ДА СЕ УЧИМ !

Стоянка Пастърмова: Колко нови неща. Половината не сме ги учили. А и колко процента от фермерите ги знаят?

Айхан Нури: От хора като Арбов можем да се научим на доста неща. Така че докато е безпари четете , че това е доста ценна информация!

Kiril Vachev: Такива хора като г-н Арбов трябва да влязат в министерства и в парламента ! Има кадърни и умни хора но рядко се допускат до високите етажи на властта .

Говедовъд.ею: г-н Арбов е един изключителен специалист. Знаем това от многократните срещи и разговори, които сме водили с него, по въпросите на говедовъдството. Освен това, сме го наблюдавали как работи на терена – например проследяването на работните процеси във фермата – от 4.00 часа до 22.00 часа – там, не накрая на света, а при кравите.


РЕАЛИСТИТЕ:


Stanimir Stoycheff : Тодор е забравил да поясни, че става въпрос за козите от Франция и САЩ, които имат средна млечност от 4 – 5 л. Защото ако има предвид българските кози с по 2-3 л/дневно, то българското говедовъдство си е погинало .

Kalin Kalinov :Доколкото ми е известно всички говедовъдни ферми в Западна Европа се субсидират тъй, че не е нещо ново под слънцето. Може и да го спрат, но тогава цените на млякото и месото ще се променят нагоре…. Но разбира се това спиране на субсидията няма доведе до по-добро, даже напротив

Yordan Hristov :Които малко от малко си имаме хабер от земеделие знаем отдавна, че в България млеконадоя на кравите спадна драстично и се изравни с този на една добра коза. Което е пълна катастрофа. Но реално погледнато, нямаше как млеконадоя на кравите да не спадне. В повечето случаи българските кравите се отглеждат при изключително лоши (да не кажа потресаващи) условия, вследствие на което често боледуват. Също така тези животни не се хранят и доят правилно; изобщо живи да ги ожалиш. Квалификацията и въобще светогледа на новоизлюпените “фермери” също е проблем – в повечето случаи това са полуграмотни, неуки и прости хора. Е, след всичко това какво очаквате??

Dimitar Getov : Ами, ако не се гледа и храни кравата правилно (което изисква знания и образование, и информация) и млеконадоят ще е нисък. Трябва да се намери златният баланс за страната ни. Ако средният млеконадой (по официална статистика) на крава днес в България е под 4000 литра на година, ферма с 20 крави произвежда 80 000 литра. При 40 стотинки на литър изкупна цена прави 32 хиляди лева на година. Това е сумата, която трябва да покрие 1)изхранването на животните; 2)всички производствени разходи на фермата. Каквото остане е за семейния фермер. Абсурдно е по такава схема да се говори за дребно фермерство, защото то е нерентабилно. По-точно абсурдно е да се субсидира такава схема. Дори при създаване от държавата на адекватни условия за насърчаване на кооперирането, дори при забраната на сурогатите и заместителите в производството на млечни продукти, дори при премахването на прекупвачите, дори при безплатната ветеринарна помощ. Да, всичко това е нужно и към това трябва да се стреми новият модел, но пак се връщаме на низкия млеконадой, а гореспоменатите мерки няма да го вдигнат! Пак се връщаме на геномната селекция, на качествата на стадата и производителността им. Пак се връщаме на качеството на фуражите и себестойността им, което пък ни връща към въпроса за „поземлена реформа” и оползотворяване на общинските земи за отглеждане на фуражи.
Защото едно „промишлено” стадо от мършави крави хранени с трици няма да има по-висок общ млеконадой, ако бъде разбито на субсидирани семейни ферми с по 15 крави. В заключение ще кажа, че за мен САМО размерът на фермата като САМОЦЕЛ не е решение.


КРИТИКИТЕ:


Б : Арбов е един най-обикновен бюрократ.Да дойде той да гледа 60 крави, тва да не е Америка да имат условия техника и земя .Да не се впускам в подрабности ,само да ми каже Арбов по колко бройки са стадата почти цяла европа .He 60 а 6000 бройки да гледаш само дето повече ще си набутан , а пък то с 10 -те крави няма да фалира щото си продава млякото на дребно .Кучето АРБОВ е заровено под хиляди тонове сухо мляко ,БОН АПЕТИ .

Росица Тончева :Да, разбрах, че “изключителните” американци отбиват телето още на първия ден. Безсърдечно и нехуманно.

Veselin Draganov :Хора като Арбов трябва да им се отнема Българското гражданство юлара на врата и беж в Канада!


Говедовъд.ею: Не влизаме в ролята на адвокати, но като участници в дискусията мислим, че имаме право и ние да коментираме.

– Отзад напред:- Юлара отдавна  е сложен.  Г-н Арбов   живее и работи сладко, сладко, като “пиленцата на батко”, близо до Ниагарския водопад.

– Под отбиване на телетата, и при нас се разбира времето, когато престанем да даваме мляко на телетата – дали е сухо или натурално, това става по избор на фермера. Всъщност и при малките деца ситуацията е подобна. Може да се запознаете с наши статии в раздел Млечно-отглеждане на телета.
Колкото до хуманното отношение към телетата, в Канада е неписан закон от 20 до 40 тия ден, телето да се гледа като малко дете. Защото имунните сили добити от коластрата вече не работят, а истинския имунитет е вече изграден след 40-тия ден. При нас какво правим – точно в този период ваксинираме, слагаме номера, обезроговяваме, местим животните, отглеждаме ги с по-големи телета и др.

  • Бюрократ – Служител, обикновено държавен чиновник, който злоупотребява със служебното си положение, без да полага достатъчно усилия в задълженията си към държавата и народа.

    – От получените и публикувани коментари е видно, че с 20 крави даващи под 4000 кг мляко, е трудно да се оцелее. Единственото спасение е продажбата на суровината на дребно. Може и преработена. Тази практика дори може да я сложим към реалистичните отговори. Поне по статистика се отчита, че половината произведено мляко влиза в мандрите. Другото се продава по невидими и видими пътища. Но както казват хората – всяко начало има и край, или още по натуралното, кокто казват румънските управляващи – идва време когато трябва да се хване бика за рогата. Така че, тази опция за оцеляване, всеки момент може да остане извън борда.

ОТГОВОРА: намерете го в редовете в червено.

Todor Arbov: Какво пречи на сегашните фермери да вдигнат млеконадоя – трябва само да нахранят кравите, както се полага. В България и сега има ферми с 10, 11, 12 хиляди литра млеконадой на лактация – само че това не са фермите с 5-10 крави. Много голям % от малите ферми (до 30 крави) разчитат на “пасища”, защото не могат да си позволят инвестиции в техника за производство на груби фуражи. Особено в края на зимата тези крави са гладни, ама много гладни. От гледна точка на икономиката всяка крава в България, която дава под 7 хиляди литра е губеща.
Обяснявам накратко – първите 1.8% от живото тегло на кравата под формата на сухо вещество отиват за запазване на живота на кравата, т.е. за производството на ТОР. Грубо пресметнато за 600 кг крава това са 11 кг сухо вещество или при 45% съдържание на сухо вещество в дажбата това прави около 24 кг фураж за производство на ТОР.
Надявам се, че разбирате, защо средната млечност в България е под 4 хиляди литра, защо себестойността е по-висока от изкупната цена, и защо сегашният модел не може да съществува без субсидии – защото много хора са в този бизнес само заради субсидиите. Не съм против субсидиите, но те трабва да са кратковременни и целеви – за създаване на бизнес структури, които могат да съществуват и без тях.


Утре ще зададем въпросите повдигнати от това писмо-фантом на Съюза на зооинженерите, /подписано с общ подпис на УС/ и разпространявано в интернет пространството. 
Независимо от кой е писано, там се повдигат интересни въпроси, и ще е добре да се запознаем и с коментарите  на  г-н Арбов.
Говедовъд.ею

 

 

 

 

 

 

 

Отговор

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР