Още за анализите, статистиката и субсидиите

1

Верните анализи и информацията, които се поднасят на нашите фермери, са от изключително значение за тях, в управлението на фермата. През последните дни, се появиха публикации за изкупени над 150 хил. тона краве мляко, което не отговаря на истината. Да, количеството на обработеното мляко в мандрите е толкова, но колко е от внос, никой не знае.
В нашия материал

Цена на суровото краве мляко

писахме, че:
-“До края на март, в предприятията са обработени общо 153 657 т мляко – от всички видове животни, плюс внесеното мляко”.
Биволите, овцете, козите и магаретата, са произвели и внесли в мандрите за трите месеца всичко 2626 тона мляко. Наистина обидно малко.
Обработеното краве мляко също варира през месеците:
– януари са преработени 52865 т краве мляко,
– февруари вече са 43547 т и през
– март са отново 52017 т.
А колко от това мляко, е произведено в България, никой не знае – логически е така, защото няма официална информация. Беше ни направена забележка, на писаното от нас – Колко е внесеното мляко или сухо такова – пак никой не знае.
Ясно е, че не знаем, какво произвеждаме месечно, или, ако искате – тримесечно.
С други думи, си играем на сляпа баба, и всеки може да си говори, каквото иска, без да е подкрепено с някакви цифри. Ние правим точно това в момента. Сухото мляко не влиза в данните за преработеното, както и обезмасления концентрат. Тогава къде влиза това мляко, кой го контролира, какво се произвежда, какви количества. Не, че е забранено да се използват такива суровини, но трябва да се знае, за да се правят точни анализи. Съгласете се, разлики от 10 хил. тона преработка на мляко за месец, си е наистина сериозна работа.
Така че, нашите читатели да не се сърдят, че малко пишем за  ситуацията в момента по отношение на производството и цените на млякото. То се пише, когато имаш пълна и достоверна информация. Така че, криеницата продължава.
Наш фермер ни се обади по телефона и доста възбудено ни говореше, чел човека, че ирландските фермери получавали субсидия, равняваща се на 75% от общите приходи в стопанството. Сякаш нереалистично звучи, при получаваните в Ирландия средно годишно субсидии са 18000 евро, и те да представляват 75% от приходите на фермата за годината. Ако е така, можем само да завиждаме на ирландските фермери. С други думи, общите им приходи  годишно възлизат на 24 000 евро.

Това означава, че фермера в най-добрия случай е произвел 17150 кг мляко годишно, или месечно по 1428 кг, и дневно – 48 кг.
МАШАЛА.

При всички допуснати от нас грешки искаме веднага да ни сигнализирате, за да не заблуждаваме читателите.
Говедовъд.ею

1 КОМЕНТАР

  1. Сухото и концентрата влизат, но не и в месечните данни на обсерваторията. Там е само суровото. В годишната дейност на предприятията влизат.

ОСТАВИ КОМЕНТАР