Да не допуснем Африканската чума да влезе в България

17

След дерматита, синият език, чумата по преживните и „грипа” по птиците, една Африканска чума ще бъде капака на „коктейла” от болести. Отговорността за това не трябва да я търсим само в БАБХ, Министерството или граничари и митничари. Оказва се, че за повечето констатирани болести причината е нерегламентирано предвижване на животните или “затваряне на очите” и то най-вече на най-заинтерисованите – животновъдите. Изброените болести не само лишават стопаните от материални доходи, но намалят „героизмът им” да отглеждат животни, и редиците на фермерите намаляват непрекъснато.
Дано да не допуснем и чумата по свинете да не доплува до нашия бряг.

Само преди две седмици на блиц контрола в НС, на министър Порожанов бе зададен въпрос от депутата
ЦВЕТАН ТОПЧИЕВ: Предприемате ли  мерки и действия срещу навлизането и разпространяването на заболяването „африканска чума“ по свинете на територията на Република България?
МИНИСТЪР РУМЕН ПОРОЖАНОВ:  Африканската чума, за съжаление, се доближи на 165 километра от северната ни граница. Досега последните огнища бяха в северната част на Румъния и бяха идентифицирани четири огнища, а последното е в два стопански двора в Румъния. Агенцията по храните има предварителен план, по който се работи и сме одобрили. Утре имаме две срещи в министерството с по-голямата част от регионалните директори на Агенцията по храните, като за добро или за лошо първата ни тема е инфлуенцата по птиците, а втората ще бъде африканската чума. В непрекъснат контакт сме и това, което правят всички останали страни членки, като превенция и като действия, които да минимизират навлизането на болестта, на за съжаление болестта най-вече, ако дойде, се разпространява чрез храни и то непакетирани храни. Вероятността заболяла дива свиня да преплува Дунава, знаете, също е много голяма, затова ще си ъпдейтнем плана и, разбира се, ще го оповестим публично. Предполагам, че може би ще се наложат някои мерки за малките лични стопанства в районите, където имаме огромни свинекомплекси, те са предприети в страните от бившия ОНД, включително и в Германия, и там, където имаме големи свинекомплекси, да бъдат обезщетени собствениците с 1, 2 или 3 животни. Но нека да го разгледаме още веднъж, така че темата ще я оповестим съвсем скоро. Наистина е много сериозна тема, от която биха произтекли значителни икономически загуби за всяка една страна.
Много са мерките, включително проверка на багажа за храни, проверка по границите, проверка, разбира се, на всяко едно животно, което влиза, охрана на границите, съпоставяне с опции за самата популация на дивата свиня. Знаете не сме в активен ловен сезон, предполагам, че няма да разпоредим ловни дружинки да тръгнат сега на групи, да го правят, но нека да огледаме внимателно нещата и поемаме ангажимент да Ви държим в течение. Благодаря много.

Веднага последва и отговора на БАБХ, като на 26.06.2018г бяха обявени следните мерки и ограничения:

По повод активното разпространение на болестта африканска чума по свинете в Румъния, където до вчера вече са установени 92 огнища, като огнища са регистррирани и в област Тулча,  само на 160 километра от границата с България, Българската агенция по безопасност на храните е предприела редица превантивни мерки за неразпространение на заразата. Със заповед на изпълнителния директор на агенцията д-р Дамян Илиев се изпълнява засилен контрол на границата върху личния багаж на пътниците, идващи  от страни, в които е установена АЧС  за  наличие  на суровини и храни, съдържащи свинско месо. Продуктите ще бъдат изземвани и унищожавани с цел да не се допусне разпространение на болестта сред българските свинеферми.

Африканската чума и продуктите от свинско месо не са опасни за човешкото здраве, но мерките се предприемат с превантивна цел.

Успоредно с това се предприемат и съвместни действия с Изпълнителната агенция по горите за контрол на дивите прасета, които са ключов фарктор за разпространение на болестта. Ветеринарни лекари ще обучават ловците от ловни дружинки и държавните ловни стопанства за заболяването , мерки за контрол и ликвидиране, биосигурност, действия, който трябва да бъдат предприети при намиране на мъртви диви свине.

Всеки ловец ще може да заснема и изпраща координати на намерено умряло прасе до съответните областни дирекции на БАБХ, чрез мобилно приложение, което се разработва.

Целта на тези мерки е страната ни да опази границите от евентуално разпространение на болестта, която вече е обхванала редица държави в Европа като Естония, Латвия, Литва, Полша, Молдова, Украйна, Беларус, Русия, Чехия, Румъния и др.

Говедовъд

 

17 КОМЕНТАРИ

 1. Ако има ваксина какво се чака и умува трябва веднага да се действа

  • няма ваксина това е чума-името не е случаино. но дори и да имаше европа ще ни забрани да я слагаме. Стискат се палци и палят свещи

  • Има ваксина, но не е лицензирана в ЕС, ползва се в Турция, Близкия Изток и Магреба.

 2. Ваксина няма ли за тази чума не може ли да се вземат мерки така както за бесът се пускаха ваксини така и за дивите свине

 3. няма ваксина това е чума-името не е случаино. но дори и да имаше европа ще ни забрани да я слагаме. Стискат се палци и палят свещи

 4. безразборно пуснатите на свободна паша животни собственост на безотговорни хора. но като се оплачеш че са навлезли в нивата, веднага настава журналистически вой-дискриминация, саморазправа и т.н.

 5. Йорднке не се изказвай неподготвена.Еи такива като тебе дето само плещят правят провокации,няма животновъд дето сутрин да си натири животните безпризорни.А болестите идват от некадърници на държ.сшужби дето нищо не правят после се тюркат.

  • Boriana Georgieva Кой е Виновен Животните или Фермерите.А онзи тъп Министър говори небивалици тази сутрин.Оставка и Съд!

  • Румен Младенов, политиката на ЕС е виновна, защото създава неравнопоставени конкуренти, а нашите т.нар. управници изпълняват без да мислят за националните ни интереси.

  • Boriana Georgieva Не знам кой крив кой прав и коя политика .Жалкото е ,че Затриват животновъдството в България.Последната надежда на тоя народ да се храни.Вижте цените в магазините и качеството на внесените стоки , нищо че са в лъскави опаковки.А нашето производство няма Достъп до пазар,щото няма държавна или национална политика за това.Всичко е прах в очите на хората.

  • Румен Младенов, съмнително е също, че въз основа само на тест от една френска лаборатория ги избиват. Няма ли алтернативна в България? И ако няма защо ДОСЕГА НЕ Е СЪЗДАДЕНА? тОВА Е ИКОНОМИЧЕСКА ВОЙНА!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here