Месец юли ще зарадва говедовъдите

0
Най-голямата фирма в Европа – FrieslandCampina, зарадва своите 19 000 доставчици на сурово мляко. Верни на обещанията си, кампанията обяви предварително гарантираната цена на суровото мляко за месец юли. За радост на фермерите тя е с 1.5 евро по-висока от юнската, и вече е над 35 цента за кг. Това се случва за първи път от февруари. Вчера FrieslandCampina обяви, че гарантираната цена се повишава с 1,50 евро на 100 килограма мляко и стига до 35,75 евро.
Прогнозите бяха за лоша цена на млякото, от началото на тази година, но с това значително увеличение на цените, започват да се опровергават. FrieslandCampina очаква, че цените на млякото, също ще се повишат във всички референтни ферми, в резултат на нарастващите основни котировки за млечни продукти.
Гарантираната цена се отнася за 100 кг мляко с 3,47 процента протеин, 4,41 процента мазнини и 4,51 процента лактоза и не включва ДДС.
Също така и при биологичното мляко  има положителни новини за биологичното млекопроизводство, макар и по-малко, отколкото при конвенционалното млекопроизводство. След като органичната гарантирана цена падна с 1,50 евро на 100 килограма миналия месец, тя отново се покачва с увеличение от 0,75 евро на 100 килограма. Тези млекопроизводители ще получат гаранционна цена от 46,75 евро през юли. 
По-важното е какво ще се случи на пазара у нас. Верни на „традициите” и бизнес нюха си, нашите мандри, вероятно този месец няма да пристъпят към увеличението на цената на млякото – ще „играят” на изчакване.
Следващият месец няма как да се случи, да нямаме ход нагоре.
Причини няколко – влиза в сила профилирането на мандрите – или само с мляко или само „синтетика”.
Производството при всички случаи ще намалее – големите амплитуди в температурите, вървящите ваксинации, намаляване и изсъхване на т.н зелено /на практика някаква трева, а не културно пасище, още повече, че точно в този период хранителната стойност на тревата е най-ниска/, фалита на доста ферми и тези с неотговарящо мляко, ниската продуктивност, кампаниите по жътвата и силажирането, които отнемат вниманието на фермерите от кравите.

Увеличението на цените на млякото в Европа също ще окаже влияние. Ако и контролните органи заработят активно, за проверка на качеството на продукта и етикирането, няма начин цената на млякото и у нас да не тръгне нагоре. Всъщност, най-добрите анализатори предричаха това да се случи през септември, октомври. Имаме големия шанс юли да бъде октомври, което ще е много добре за производителите.
Govedovad.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here