За хуманно отношение към кравите – получаваш бонус

2

В международните новини свързани с животните, все по-голяма място се отделя на хуманното отношение на животните. Засега румънците имат най-много забележки по отношение транспортиране на животни с кораби. Съвсем скоро им бе направена забележка и от италианска страна. Имат забележки и за отношението към животните в кланиците.
Преди няколко дни в Швейцария има спрени камиони с животни, които са пътували в горещината.
Запознаваме с тези изисквания, защото съвсем скоро, ще получим вероятно депеш от ЕО за проверки в това отношение. В Европа най-„страшна” е организацията за защита на животните, които съвсем правилно сами си правят проверките без предупреждение. Има над петдесет такива организации, и в момента дори са внесли искане за ползването на документ, които им разрешава влизането във всяка една ферма без позволение на собственика. В тази връзка доста страни вече работят по този въпрос, може би по-скоро довършват.

Финландската млекопреработвателна компания Valio заплаща допълнителен цент на литър мляко, ако са изпълнени специални условия за хуманно отношение към животните.  Те се отнасят например до редовния преглед, на показателите за хуманно отношение към животните, от ветеринарен лекар, специалното наблюдение на здравето на копита, и гарантирането на безболезнено обездвижване на телетата. 
Финландските производители на мляко  се включват в тази програма.
В момента около 55% от фермите се контролират. За фуража се  изисква да не съдържа  генетично модифицирани организми (ГМО).
Новата програма за хуманно отношение към животните на Valio изглежда е от голяма полза от финландските производители на мляко. Както съобщи компанията, до началото на този месец 4 600 от общо 5 800 доставчици вече са сертифицирани по критериите, като по този начин претендират за бонуса. До 2020 г. всички земеделски производители на млечни продукти трябва да участват в програмата.

Може да прочетете още :

ЗА хуманно отношение към животните

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР