Не е време за оставки

4

През последните дни, в най-напрегнатото време за земеделските производители, ставаме свидетели на интересни неща.
Първо заболяването от Чума по дребните преживни животни, след на организираната от НОКА, среща по отношение бъдещето на овцевъдството, където бяха казани някои истини от зам.министър Димитров, които се знаеха отдавна. Последва отмяната на прословутия чл.23 от Наредбата за обвързаната подкрепа, и за капак искане на оставката на един Заместник-Министър и двама директори на дирекции към МЗХГ.

В тази връзка говедовъди от Хасковска област заявяваме:

Уважаеми  колеги

Ние смятаме, че искането на оставки точно в този момент не са необходими, защото точно сега трябва да се съсредоточим към решаването на редица по-важни въпроси, имащи съществено значение за нашето бъдеще, като фермери. Въпроси от решаването на които по най-благоприятния начин за фермерите ще предотвратят фалитите, които чукат на „вратата” на всеки един от нас.

 • В момента кипи усилена работа по прибиране на реколтата и осигуряването с фуражи за нашите ферми;
 • Обвързаната подкрепа показа кой произвежда, и кой отглежда животни за субсидии;
 • Нека всеки от нас да получава, но и да произвежда.
 • Пропуснатите пропуски по отношение на минималния брой отглеждани животни винаги може да се промени в полза на фермерите;
 • На 18.07 е последната среща на високо ниво, на която ще бъде окончателно решен пакета свързан с животновъдството за новия програмен период;
 • Трябва да се разгледа състоянието на млечното говедовъдство, което с ниските изкупни цени на суровото мляко, през последните месеци е обречено. Не е възможно с цена от 0.40-0.50 лева за кг сурово мляко да съществуваме.
 • За съхранение на сектор мляко е наложително да се обсъди и въпроса за де минимс за тези ферми;
 • Тавана за помощта на фермерите животновъди, също трябва да е по-висок и може би е най- добре да се разграничи обвързаната подкрепа от СЕПА.

Колеги, нека сега да се обединим за решаването на нашето бъдеще. Всяко едно неправомерно и прибързано действие ни разединява и както знаете, винаги потърпевши са фермерите.

Нека да махнем вече съществуващата „бариера” между нас и заедно да се изправим срещу трудностите.

Говедовъди от област Хасково

Съвместна публикация на сайтовете www.govedovad.com и www.ovce-kozi.com

4 КОМЕНТАРИ

 1. Пълни глупости е статията явно хората в министерството на земеделието и храните осветиха че им се клати стола и започнаха да звънят на своите лакеи да ги защитават по вестниците и фотоните.

 2. Също предлагам и всички в министерството на земеделието и храните които са направили наредбата да бъдат разследвани от прокуратурата колко поткоп са взели от мандрите за тази лобистка наредба в полза на мандрите.

 3. Време е тази пионка на мандрите Порожанов да си сабере багаж от министерството и да си подаде оставката ако е мъж но имам чувството че няма да си я подаде а пак някои служители ще го отнесът без значение.

 4. До Ник
  Има много други легални начини за продажба на продукцията, не са само мандрите. Не разбирай продажба на мляко в бутилки от кока кола и сирене в найлонки по паркинги и кьошета.

ОСТАВИ КОМЕНТАР