Фермери в подкрепа на фермери ….

0

Нашия сътрудник от Австралия – Димитър Станев ни изпрати интересен материал, който искаме да споделим с нашите читатели.
Статистиката доказва, че степента на самоубийство сред земеделските производители е почти двойна, в сравнение с която и да е друга индустрия, и  лично аз искам да променя тези статистически данни. От личен опит също знам, че състоянието  на психичното здраве, може да се обърне чрез положителна промяна, дори когато се случи най-лошото” – това са думи на 24 годишния фермер, пето поколение от Австралия – Бен Брукссби. – Ето и моята история. Като тинейджър,  преживях 10 години суша във фермата, със нейните последствия и запалването на семейната ни къща. Баща ми заболя психически и това се  превърна в повратна точка в живота ми.
Исках да предизвикам общественото внимание и затова изготвих концепция за подкрепа на фермерите с нарушена психика. За реализирането и ми трябваха пари. И те дойдоха случайно.
Бях на трактора в един хубав  ден, сеех леща за нашата следваща реколта. Бях облечен само с ботуши, чорапи и шапка. Моя позната ми направи една снимка и я публикува в социалните мрежи, за да се забавляваме. Отговорът от страна на хората бе зашеметяващ –  в рамките на по-малко от седмица имах 1000 последователи и разбрах, че от това могат да се направят пари.


Идеята с “голите” снимки бързо „вкарах” в рамката на бизнеса, базиран в социалните медии, подчертавайки селското стопанство чрез снимки на “полуголи фермери” – работещи и произвеждащи храна за хората. Това също е страхотна платформа за обучение на потребителите (по света, както се оказа), гледайки тези снимки хората да видят откъде идват техните храни и дрехи.

Една от целите ми бе да събера колекция от снимки на фермерите, които имат куража, да си “свалят” гащите. Това се изисква много смелост от тяхна страна, но в името на това да помогнат на колегите си, много от тях останаха само по ботуши и очила. Най-добрите фотографии влизат в нашите календари, които се купуват изключително много, и по този начин се събират средства за фондацията, която основах и нарекох  “Aussie Farm Tour”

 Специално за Govedovad.com
Димитър Станев – Австралия

Допълнения към материала получихме и от г-жа Ивелина Станева

– Малко подробности във връзка с инициативата на автралийските фермери, наречена „Голите Фермери“.
Начинанието им не е измислено за забавление, а за привличане на вниманието на обществото  и събиране на дарения с благотворителна цел, в подкрепа на фермерите, които имат някакви психологични проблеми, вследствие на тежката работа във фермата.

  1. Фермерите неработят голи – само позират и за професионални снимки, които се използват за календари, постери и т.н. Приходите от продажбата на тези тези снимки са за благотворителни цели. Основно се даряват на медицинската служба Flying Doctors (Летящи Доктори). Flying Doctors покриват 2,5 милиона квадратни километра (само в нашия щат!) със 17 самолета и през 2017 г. са помогнали на повече от 60 000 човека в изолирани райони, където иначе няма медицинско обслужване.
  2. Понеже фермите в Австралия обикновено са далече от населените места, фермерите и техните семейства могат да се уповават само на тази медицинска служба, когато са в беда. Затова  членовете на тези фондация са решили да помагат финансово с каквото могат, защото летенето със самолет (и поддръжката на въпросната метална птица – а както казахме, те са вече 17 такива) струва сериозни пари и централното финансиране не достига.
  3. Напоследък много се заговори за депресията и самоубийствата сред фермерите в Австралия. Откъснати от света, притиснати между високите лихви на банковите заеми и ниските изкупни цени на продукцията им, много от тях не издържат на напрежението. Най-шокиращо (и сравнително прясно) например е самоубийството на 14-годишната Dolly Everett, рекламно лице на фирмата за традиционните австралийски фермерски шапки Akubra. (Dolly Everett беше дъщеря на говедовъд в доста изолирана ферма в северната част на Западна Авсралия.) Много тъжна история, но не е изолирано явление, а част от реалността на фермерските семейства тук! Затова голяма част от кампанията на „Голите Фермери“ е посветена на ескалиращия проблем с психическото здраве на тези много работливи и свестни хора и техните семейства.

За читателите на Govedovad.com
с най-добри пожелания от другия край на света – Ивелина Станева

 

 

.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР