Писмо от говедовъдите на Хасковска и Старозагорска област

6

След пиковия ден на кризата в животновъдния сектор, по отношение на искането на НОКА за оставки, увеличаване на помощите и отстраняване на част от екипа работещ в сектор животновъдство на МЗХГ, се разбра, че почти всички искания на протестиращите са изпълнени.
Всъщност, това бяха искания на овцевъдите.
След публикуване на Решенията, които явно не удовлетворяват всички животновъди, получихме писмо от говедовъдите на областите Хасково и Стара Загора, което публикуваме без съкращения и промени.:

Уважаеми фермери, Уважаеми граждани.

След взетите Решения и тяхното изпълнение, по отношение кризата в овцевъдството, както се казва и използването на критичната обстановка по отношение на заболяването на овцете от ЧДПЖ,

говедовъдите от областите Хасково и Стара Загора смятат,

че взетите Решения са дискриминационни спрямо тях.

На първо място отстраняването на част от екипа на МЗХГ се извърши под натиск на една организация, която според нейните думи обединява 50% от овцевъдите на България. Дали този процент е толкова, никой не знае.
Къде останах гласовете на 6000 говедовъди в страната, половината овцевъди, биволовъдите, свиневъдите и другите въдства , които се развиват у нас.
Все пак, основната продукция в сектор животновъдство, се произвежда от говедовъдите и най-вече млякото, което е над 95%. Продукт, с които се изхранват нашите деца, пенсионери и всички останали.
Кризата в сектор говедовъдство е още по-голяма, отколкото при овцевъдите. Изискванията са да произведем минимум по 4000 кг мляко от крава. Изкупните цени на нашата продукция, са едни от най-ниските в Европа. Поради комплексни причини, имаме и една от най-високите себестойности на продукцията. Както казват колегите, по същия начин мандрите ни дават толкова, колкото си решат. Нашата инвестиция е многократно по-голяма от тази в овцевъдството. Ние нямаме празен час 24 часа в денонощието. Не можем, както колегите овцевъди, да бъдем свободни няколко месеца.

Имайки в предвид горе казаното, призоваваме всички говедовъди, утре – 19.07.2018 г /четвъртък/ да се съберем в 10.00 часа пред МЗХГ и да искаме среща с Министъра на земеделието, да внесем Декларация, с която да защитим нашите интереси и права.
Да искаме отпускането на де минимис за говедовъдите от 150 лв на крава, да ни бъде обяснено, защо под натиска на извадка фермери бе отстранен Зам. -Министър Димитров  и неговия екип. Само те ли са виновниците за кризата.

Уважаеми говедовъди,
настъпило е време разделно, както казват от НОКА, нека и ние да си потърсим правата. Ние сме преживяли това, което се случва сега в Югоизтока, създадохме си нови ферми и на никого не пожелаваме подобни изживявания. Нека всички заедно да защитим говедовъдите по един цивилизован начин, да проведем необходимия диалог като начало и след това, ако е необходимо да търсим други методи.

На 19.07 пред МЗХГ.

Петър Митев – Председател на говедовъдната организация в Хасковска област

6 КОМЕНТАРИ

  1. Михаил Михайлов Бихте ли ни осведомили в качеството си на изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите тази позиция на цялата Ви браншова организация ли е и ако отговорът е да, колко български говедовъди очаквате да се съберете на 19 юли в София? Поздрави!

    • не, в никакъв случай. Само в качеството си, като един от собствениците на сайта Говедовъд. Писмото е изпратено до редакцията на сайта, и ние го пускаме без редакторска намеса и цензура, както много други материали изпратени до нас. Поздрави!

  2. Ми така е. Властимащите използват римското право.”Разделяй и владей”

  3. Злобата, алчността, предателството ще са причина никога този отрасъл да не върви. Винаги ще има хора на дъното и други , които ще получават всичко. Протестите на животновъдите винаги са водили до дискриминация защото винаги са обслужвали нечии интетеси.

  4. Браво! Така трябва да се действа. Но с по-добра организация и по навреме. И без да се делим на тези и онези – когато един страда , всички да сме единни. Никой нищо не дава даром.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here