Експертна комисия на ЕК: Няма съмнения за това, че в България има чума по дребните преживни животни, предприетите от БАБХ мерки са в съответствие със законодателството на ЕС

10
Чума по дребните преживни животни има в България, няма съмнение за това, а мерките, които БАБХ е предприела са в съответствие със законодателството на ЕС – това заключи експертната мисия на Европейската комисия, която посети България тази седмица. Яснота и прозрачност при работа, компетентност, своевременни и адекватни мерки за ливкидиране и ограничаване на разпространението на болестта – това е оценката за работата на БАБХ до този момент.
Чумата по дребните преживни животни е опасно, бързо разпостраняващо се заболяване, а бързината на изпълнение на мерки за евтаназия на животните в огнищата и регулиране на движението на хора, животни и продукти от тях е от съществено значение. Всяко забавяне и/или действия, които противопоставят изпълнението им е предпоставка за разпространение и поява на нови огнища.
БАБХ работи в тясно сътрудничество и пълна прозрачност с всички ресорни институции на страната и Европейската Комисия. България е на фронтовата линия на ЕС и по отношение на опазване здравето на животните в страната и ЕС е ключов играч. Всички държави членки на ЕС са насочили поглед в действията на страната ни и разчитат на мерките и изпълнението им с оглед за опазване здравето на животните и ограничаване инфекцията.
източник:БАБХ

10 КОМЕНТАРИ

 1. И как пълната прозрачност доведе до това да свалят резултатите от страницата на БАБХ?

 2. Всяка страна от ЕС си гледа сама интереса. Всеки иска да продава собствените си стоки в България и да ни храни.Питам се дали някой от предишните управляващи е договорирал особени условия за граничните на ЕС страни като България.

 3. относно унищожането писахме- специално за овцевъдството никои не иска то няма овча продукция. заразата фермерите са я донесли ,ще се разбере след няколко дни

  • Съмнително становище, при положение, че се допуска хипотетично, че има “чума”. Оказа се, че това неизвество засега заболяване може да е и от храната, тъй като самолети пръскат срещу болести по дивите животни, накоито домашните реагират също. Поне 20 лекари се съмняват в диагнозата, да не говорим, че предложиха всички мерки, описани от БАБХ на страницата им, но никой не ги чу или прочете, след като министърът каза, че Оценка на риска не му е представена по надлежния ред.Хората могат да четат и следят развитието на унищожението…

 4. оща в първата ни статия за чумата писахме че това е най-важното

 5. до тук убедителни документи не са публикувани, животните не се разболяват, а повтарянето, че има чума само засилва съмненията.

 6. Д-р Йордан Йорданов
  Инкубационният период на ЧДПЖ (PPR) е от 3 до 7 дни. Заболеваемостта обхваща 100% от заразеното стадо. Болните се обезводняват и умират за 7 до 10 дни. Максималният общ срок от заразяването до смъртта е 17 дни.
  Смъртността при овцете е над 60%, а при козите – над 90%.
  Днес е 33-рия ден от констатираните положителни резултати (Протокол от изпитване с изх. № ДДД 02-2265/19.06.2018 г.)!!!!
  Къде са болните животни?! Къде се умрелите?!
  ОЩЕ ЛИ ТВЪРДИТЕ, ЧЕ ИМА ЧУМА?!

 7. „Сега не сме им необходими. Чиновниците явно знаят всичко, имат разписани документи, чиито разпоредби стриктно спазват. И те имат последната дума, а не учените“, заключи проф. Михни Люцканов.

  “На питането ни защо поне в Областния кризисен щаб в Стара Загора не са били поканени учени от Тракийския университет, директорът на ОДБХ заяви, че в Дирекцията имат точно разписани правила, които тя е длъжна да спазва.”

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here