Право на отговор – Панайот Тодоров /карантината/

5

Получихме допълнение от Панайот Тодоров-Полковника, феремер от Сливен, който вчера ни разказа, как са правили карантина през 1978 г. Един наш читател, дори ни писа, че си спомня за тази година, когато всичко е пламнало от заразата. Ние ще публикуваме допълненията, които внася г-н Тодоров. Също така искаме да се извиним за хронологията, но смятаме, че предназначението на този материал, бе по-скоро да каже, какво се е правило тогава, по отношение на карантината  и хората са успели. Че сме сгрешили името на селото, в момента не е най-важното. По-важното е провеждащите днешната карантина  да  си вземат поука, защото карантината ни, ако е като в сутрешния репортаж от „зоната”, просто сме обречени и бъдете сигурни, още малко, ако напредне заболяването, ще има и автомати. Нали искаме да спасим нашите фермери и животни.
За г-н Христо Иванов искаме само да допълним, че условията в Добруджа и Странджа са съвсем различни. Все пак трябва да се има в предвид, че това е пограничен район и от няколко години нещата са по-спокойни. Лично аз /един от пишештите/, по време на чехските събития през 1968 г поне четири месеца съм носел в сумката си четири заредени пълнитела за автомат.
Govedovad.com


Панайот Тодоров  Право на отговор. Вчера от редакцията на ”Овцевъд и козевъд” се интересуваха, как армията навремето е участвала и подпомагала централните и местни власти, при ограничаване на заразните заболявания по животните, Преди 40 години с ротата, която командвах в с.Бояново /а не Болярово/ сме изпълнявали подобна задача.
Не съм привърженик на американски екшъни и на малките преувеличения в написаното  и последващите коментари. Ние просто изпълнявахме задача на командването и носехме бойно дежурство по охраната и ограничаване достъпа на хора, транспортни средства и животни в района на селата Каравелово, Сламино и Робово окр. Ямбол, като едновременно с това помагахме на ветеринарите и местните ръководители в напрегната им работа по ваксиниране на животните, дезинфекции и почистване на райони и други “без стрелба на месо”.
Хората от тези села бяха осведомявани ежедневно от ветеринарите и местните власти за мерките, които се предприемат за ограничаване и ликвидиране на заразното заболяване. Беше създадена перфектна организация за работа и контрол и всеки стриктно изпълняваше задълженията си. Тогава селата бяха пълни с хора, животни и нямаше никакви пустеещи земи.
Това е истината, а сега на кривата ракета космоса е виновен.
Това е от “чичката”.

 

5 КОМЕНТАРИ

  1. Ставате смешни вече. Назовете какъв бе вида на заразното заболяване за който провеждахте карантината и обезпечаването на района. Във всеки случай не казвайте, че е било чума тъй като в България нека се знае съществуваше цял научен институт с лаборатория по чумата във Враца където освен жива ваксина против чума се произвеждаха и серуми против други заболявания при селскостопанските животни. Чумата и ред други заболявания бяха овладяни напълно, а такива екзотики като сегашните непознати. През 2010 година института и централната научна лаборатория бяха ликвидирани. Постилатате се като цутафорна деинфекционна площадка!

  2. Уважаеми г-н Начев. Идеята на материала е да се покаже,че може да се направи карантина и сега. Колкото до института във Враца, какво е правел е история. нищо не може да помогне сега. Но това което е правено тогава по карантината може да се направи. сякаш малко ни подценявате. Цяла България разбра,че това заболяване се появява за първи път в Европа, че се предава при контактуването на овцете и последното което за нас е ново,че вируса може да издържи и 20 дни.

  3. Уважаеми г-н Михайлов, при цялото ми уважение към Вас мислех да не правя полемика по този въпрос, но думата , дума отваря и моля не се сърдете за това. За това са и тия групи във ФБ мисля за да споделят хората интересуващи едно и също нещо, да научават новости и да правят предложения които биха улеснили донякъде нелеката ни професия на животновъда. Вярно е, че много неща са история и че много добри практики с лека ръка се погребаха и като влязохме в ЕС приехме техните практики за единствено верни и правилни. Освен това от тях, а и от други места си внесохме нови “екзотични” за нас болести за някои от които има лечение, за други не. Не за това иде реч в момента в България в момента има недостиг на желаещи ветеринарни лекари да работят на терен, а някои са прекалено натоварени а и бумащината е огромна. Че трябва да съблюдава движението на животните това е абсолютно но с отпадането на обикновените пътни листи за превоз на животни и замяната им с електронни такива и изискването за специализиран превоз на животни там нещата куцат и то много. Не бе легитимирана дейността на животинските пазари и тържищата за животни. Не бе обърнато никакво внимание на джамбазлъка при животните и прекупвачите на мляко някои хора станаха милионери с това. Неглижирането на куп проблеми макар за някои да има законова основа за това не се изпълняват. Няма го и спокойният диалог между животновъдите и представителите на БАБХ , нароиха се асоциации и асоциацийки на всевъзможни породи, линии и не знам какво си и всеки търси място под слънцето и всеки смята неговите проблеми за по-важни от на другите. Асоциации някои от които предвождани от “законспирирани специалисти” с не до там чисти помисли. Решаването на проблемите на парче няма да ги реши. Трябва да се изясни щамът на чумата да се изолира района за да не се разраства повече и да се обезпечат пострадалите със средства или животни които да удовлетворят загубите им. Можем много са пишем но дано бурята ни отмине по-бързо и без пострадали хора. Стадата макар и трудно се възстановяват. Благодаря Ви за вниманието!

  4. Този институт беше за чумата по свинете, доколкото си спомням. Не се ваксинира вече, значи няма нужда от ваксини и серуми.

  5. Начев не правиш разлика между чума по СВИНЕТЕ и чума по КОЗИТЕ и ОВЦЕТЕ. А има и чума по ПТИЦИТЕ! Оп, да не пропусна и псевдочумата по птиците. МНОГО ЧУМИ СТАНАХА А? И за да не се бъркаш пак питай колега ветеринар, не се напъвай ти, защото вие животновъдите и без друго имате не лека професия и не е ваша работа да знае и за чумите по животните. А ако пък ти е толкова непосилно отглеждането на животни, колкото твърдиш винаги можеш да се откажеш и да станеш ветеринар. Щото да си ветеринар тия дни е песен ама друг да я пее.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here