Защо цената на суровото мляко у нас ще расте

8

В статията:

Цената на млякото – Европа

 

ви запознахме с цените на млякото през месец юли в Европа.
Забравихме само да кажем, че производствените разходи за Германия през април са 42.70 цента, за кг мляко, а фермерите са получили по 33.42 цента на килограм мляко. Което означава, че те работят на загуба. На каква загуба работят нашите фермери никой не знае.

През последните дни получаваме информация от говедовъди, че цената на суровото мляко се е дигнала с от 1 до 3 стотинки. Изненадата е още по–голяма, че това увеличение е направено по инициатива на мандрите. Също имаме и информация, че много мандри работят през ден или през два, и то не толкова да пестят енергия от котлите, а за това, че нямат достатъчно мляко.
Някои наши колеги предсказаха, че сегашната цена ще се запази до края на септември, и след това ще има ръст с няколко стотинки нагори. Ние пък имаме смелостта да прогнозираме, че цената на суровото мляко до края на годината, ще стигне от 70-80 стотинки и така ще си остане още много време.

Какви са аргументите.

На първо място, млякото ще става все по-малко.
Много от малките ферми фалираха. По-големите са на кръстопът. Не пускат катинарите, защото са вложили доста пари или чакат да приключат с програмите. Други чакат заветната дата за съхранение на животните и тогава ще решават, какво ще правят. Работната ръка в тези ферми също я няма. Изискванията се повишават непрекъснато и не всеки може да ги осигури или не издържа на напрежението. Непрекъснатите ваксинации също дават отражение. Докато миналата година имаше намаление на млякото от ваксината за нодуларен дерматит, тази година това се получи след ваксината против Син език. Първата ваксина пък оказа влияние на репродукцията /тази информация е по данни на фермерите/. Всъщност това може би беше една от задачите на институтите, да направят такова проучване и да информират фермерите. Разплодният ни материал също не е от кой знае какво качество и количество. Мукозната болест си я има и отива към Национална програма за справяне с нея.
В което няма нищо срамно.
Такива програми имат почти всички европейски страни.

Малко или много се затяга колана и при мандрите. Наредбата за разграничаването на мандрите – работещи само с мляко и такива с растителни мазнини, етикирането на продукцията, малко или много и консуматорите се научиха и вече разграничават продуктите от истинско мляко и тези с растителни мазнини.
Има и още нещо.
Сухото мляко взе да посвършва, което е на склад в Европа и през последните сесии цената на 100 кг расте непрекъснато нагоре. Най-вероятно и при нас ще дойде време да има някакви ограничения за това мляко. Е няма да е като в Русия, където се обсъжда въобще забраната му за използване, но вероятно ще има някакви проценти.
Контрола също се затяга и при млекопреработвателите и там ще спазват правилата, ако някой досега не е правил това.

Високите цени ще получават тези, които дават качествено мляко.

Другите вероятно сами ще се откажат, защото не могат да произведат качествено млякото.

Съвсем скоро мандрите ще въведат и бонус за висока масленост и протеин.

Вече няколко мандри у нас дават по две стотинки отгоре за добро качество. Вноса на мляко също ще намалее. Бездъждовната година за европейците, доведе до намаление на произведеното мляко, намаление на продуктивността и липсата на фуражи за зимата, ще ги накара да редуцират броя на животните си във фермите, което означава по-малко мляко.
С други думи и там ще расте цената.

През първите пет месеца на годината, от резултатите, като влязло мляко в мандрите, са по-добри от миналата година. Кравето мляко  е с 38 168 тона в повече. В тези цифри влиза обаче и внесеното мляко. Което вероятно никак не е малко имайки в предвид, че разликата януари – февруари е близо 7000 тона в повече за януари. Като цифри, всичко стой добре, но вече се чувства нуждата от мляко.

Сценарият е следния.

Редиците все повече ще се скъсяват, контрола ще се увеличава, изискванията към качеството също, финансовите органи все повече ще контролират и накрая не сме готови да посрещнем тези предизвикателства. Резултата ще бъде, намаляване на производството на мляко и ще има много отказали се.
Крайният резултат е увеличение на цената на суровото мляко, за тези, които са готови да отговорят на изискванията и им излиза икономиката.
Михаил Михайлов

 

8 КОМЕНТАРИ

  1. Нудоларет депматит, син език всичко това води до аборт при кравите и намаляване на млякото, но краварите не скачат като овчарите. Така е като си няма С.К- в

  2. България е малка държава, а българина беден клиент. Условията не позволяват да разгърнеш мащаби или да излезеш на свободния пазар в други държави, където има традиции, ясни правила, държавна подкрепа и богати клиенти. Това, което се консумира в Европа като количество и цена за качество, няма нищо общо с потребителската кошница на средностатистическия българин!

  3. Нова Зеландия има проблеми с мастит причиняван от микоплазма и унищожава ферми.Сухото мляко ще върви нагоре.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here