Ембаргото в Русия – крачка назад, две напред

2

Точно обратното, което е казал Ленин, в своята книга “Крачка напред, две крачки назад” се случва с руската млечна промишленост. Става дума за млекопроизводството и млекопреработката. И всичко това става в годините на ембаргото. Наистина се иска много смелост и труд  в такава изолация да направиш не  една, а две крачки. Тази статия пишем, защото останахме поразени от публикациите в руската преса само през последният ден на месец юли. Публикации, посветени на млекопроизводството. Направо да им завидим и на фермерите, и на преработвателите, и на магазинерите, че и на износителите.

Какво се прави в Русия.

  • ABH “Агробизнес”, най-големият производител на говеждо месо в Русия, е инвестирала над 5,4 милиарда рубли/около 150 млн. лева/ в развитието на проект за разширяване на производството на висококачествено говеждо месо на територията на региона Смоленск от началото на 2015 г.

Само в този регион вече се отглеждат от компанията над 50 000 бр Ангуса. Общо, във всички филиали на компанията, се отглеждат над 600 000 бр говеда от месодайни породи, като е заложен техния брой до 2020 г да достигне един милион.

  • В регион Уляновск се реализира съвместен руско-виетнамски проект за млекопроизводство. Строят се девет млечни ферми, в които ще се отглеждат 45 000 бр крави за мляко. Само преди няколко дни бе започнато и строителството в този район и на съвместно руско-виетнамско млекопреработвателно предприятие.
  • Ще се реализира до 2020 г проект за ферма за производство на мляко, близо до Москва. Тя ще разполага с обща площ над 50 хиляди м², за 1195 глави говеда. Проекта включва всичко необходимо за отглеждането на крави, които трябва да дават по 8 600-8 960 кг. мляко на година.
  • Органите на Ставропол ще създадет кооперации на частни земеделски стопанства на млекопроизводителите, които ще помогнат да се стабилизира стойността на рентабилността на продукта и увеличаване печалбата за производителите. НЯМА МЕРКИ, НЯМА ПРОЕКТИ, НЯМА НЕРВИ, НЯМА СХЕМИ, НЯМА ПАРИ – може би това е правилния път.
  • Област Калачевски. Достигането на 100% с осигуряването на населението с мляко местното производство. През периода януари-юни 2018 г. са произведени 171 600 тона  мляко във ферми от всички категории, с 1,5% повече в сравнение със същия период през 2017 г. Броят на едрия рогат добитък, (овце и кози) през първата половина на 2018 г. се е увеличил с 1,1% в сравнение с първата половина на миналата година.
  • Калуга. Положителна динамика в производството на мляко, регистрирана в региона. Към 31 юли брутното производство на мляко на ден е повече от 880 тона/ половината на това, което ние произвеждаме дневно/, което е с 25.5% повече в сравнение с 2017 г.

Дали едно ембарго няма да ни бутне напред.

Govedovad.com

2 КОМЕНТАРИ

  1. добре развита и обоснована програма за развитие на сектора+последователна политика,която да позволи осъществяването и.За сравнение у нас въпросната програма представлява десетина изречения с пожелателен характер,набрани на лист формат А4,който с леки корекций се развява при всяко поредно идване на власт

  2. Може пък да заменят водката с мляко.Впрочем в тази страна отдавна трябваше да се прави нещо съвременно.А нашето МЗХ по манталитет стои в СИВ, нооо с европейски пари.Чиновницитеее?

ОСТАВИ КОМЕНТАР